"Lărgește-ți orizontul" -
Premiul european pentru tinerii jurnaliști 2009
a început!


Microsoft Romania
 


Bruxelles, 30 ianuarie 2009 - Direcția Generală Extindere din cadrul Comisiei Europene, în colaborare cu Asociația European Youth Press * și Café Babel**, au lansat Premiul european pentru tinerii jurnaliști 2009, un concurs paneuropean destinat tinerilor jurnaliști. Anul acesta, Europa celebrează cea de-a 20-a aniversare de la căderea cortinei de fier și cea de-a 5-a aniversare de la aderarea celor opt țări din Europa Centrală și de Est, precum și a Maltei și Ciprului la UE. Aceste aniversări oferă un imbold special jurnaliștilor aspiranți și celor profesioniști din întreaga Europă pentru a reflecta și exprima opiniile lor cu privire la extinderea Uniunii Europene.

În urma succesului înregistrat de concursul de anul trecut, Comisia Europeană oferă mai multor jurnaliști tineri șansa de a-și demonstra talentul. Pe lângă articolele tipărite și cele online, concursul din 2009 se adresează totodată și jurnaliștilor din radio.

Concursul se desfășoară în perioada 1 februarie – 31 mai 2009. Tema tuturor aplicațiilor pentru ambele categorii din concurs trebuie să facă referire la extinderea UE și/sau la imaginea viitoare a Europei. Participanții trebuie să aibă vârste cuprinse între 17 și 35 de ani și trebuie să provină dintr-un stat membru al UE, dintr-o țară candidată sau potențial candidată (Balcanii de Vest și Turcia).

Cu prilejul lansării concursului, Olli Rehn, comisarul european pentru extindere, a afirmat: „Întâmpin cu bucurie cea de-a doua ediție a acestui concurs și aștept cu nerăbdare să citesc și să ascult punctele de vedere ale tinerilor jurnaliști din întreaga Europă. Tinerii sunt importanți lideri de opinie pentru generația lor, iar concursul le oferă șansa de a-și împărtăși experiențele și viziunile legate de viitorul nostru european.”

La evaluarea candidaturilor, membrii juriului național vor lua în considerație flerul jurnalistic în toate articolele și clipurile radio înscrise în concurs, care trebuie să aibă ca temă extinderea Uniunii Europene. Participanții se pot înscrie la concurs prin intermediul website-ului special creat: www.EUjournalist-award.eu. Aici puteți găsi de asemenea informații cu privire la politica de extindere a UE, sfaturi interesante privind dezvoltarea unei cariere în domeniul jurnalistic, precum și un blog interactiv.

Articolele și clipurile radio câștigătoare vor fi publicate pe website-ul concursului, iar articolele vor fi tipărite de asemenea într-o broșură. Cei 35 de câștigători naționali ai Premiului pentru tinerii jurnaliști 2009 vor fi invitați într-o excursie culturală și istorică la Berlin, la sfârșitul lunii august/începutul lunii septembrie 2009. Capitala Germaniei va sărbători anul acesta cea de-a 20-a aniversare de la căderea Zidului Berlinului. La finalul călătoriei, câștigătorii concursului se vor putea întâlni cu reprezentanți ai UE, politicieni, ambasadori și jurnaliști profesioniști.

Pentru detalii despre înregistrarea în concurs, accesați www.EUjournalist-award.eu.

 

Contacte pentru presă:

Claire Castel
Comisia Europeană/ DG Extindere
Telefon: + 32 (0)2 29 - 661 78
E-mail: Claire.Castel@ec.europa.eu

Bernadette von Vopelius-Feldt
Media Consulta International Holding AG
Telefon: +49 (0)30 65 000 - 361
E-mail: b.vopelius@media-consulta.com* organizație de tip umbrelă care cuprinde 48.000 de tineri jurnaliști din Europa

** magazin european online de evenimente de ultimă oră, prezentat în 7 limbi și parteneri de rețea