Mugur Grosu


Titanic fals (9)

Microsoft Romania
 

Grosu vs. Beigbeder
199.000 leuro


Pentru că meritați

Lumină de dimineață. O femeie - nici prea tânără nici prea bătrână, nici prea frumoasă nici prea urâtă, nici prea modernă nici expirată, nici bombă sexy nici ceai de tei - își verifică machiajul în oglindă, destul de mulțumită, apucă poșeta de pe spătarul unui scaun, cheile de pe masă și iese din casă.

O stație de autobuz foarte aglomerată. Plouă cu spume. Femeia stă pe bordură. Își acoperă creștetul cu poșeta și se uită după autobuz aplecându-se mult în față. Trece o mașină și o stropește din cap până-n picioare cu noroi. Sosește autobuzul. Femeia e înghesuită puternic. Încearcă să apuce bara, ratează. Reușește să se agațe, urcă.

Lume năpustindu-se în autobuz. Femeia ochește un scaun liber. Se precipită. Chiar când să se așeze, un adolescent masiv îi ia fața și ocupă locul. Cadru cu puștiul care mestecă gumă. Femeia contrariată, înghesuită. Cadru la nivelul picioarelor: pantofii ei cu toc, o gheată care o calcă; ridică piciorul, caută cu vârful piciorului un loc liber; găsește o bucată liberă de podea și rămâne așa, semisuspendat. Cadru la nivelul umerilor: înghesuială. Un tip nebărbierit îi respiră în față: dinți îngălbeniți, cariați, într-un rânjet amabil. Femeia-și ascunde cu greu repulsia în fața respirației mirositoare. Întoarce fața. Un braț solid atârat de bară o blochează. Se rotește în sens opus. Cadru la nivelul șoldurilor. O mână i se proptește pe fesă. Femeia se rotește violent și nimerește iar cu fața în dreptul gurii mirositoare. Aceiași dinți îngălbeniți, cariați, dezveliți într-un rânjet.

Un hol de firmă. Cadre cu tipi în costum: relaxați, zâmbăreți, care circulă, ies din birouri sau sprijină ziduri. Câțiva flirtează cu o femeiușcă sexy: decolteu revărsat, fustă scurtă, mulată, tocuri pumnal. Femeia nici prea-prea nici foarte-foarte trece pe lângă ei cărând un teanc masiv de dosare și acte. Priviri încrucișate cu femeiușca-pumnal, săgeți otrăvite. Spilcuiții nu schițează nimic. Îi depășește călcând nervoasă, un dosar de pe teanc alunecă, ea se redresează, încearcă să-și echilibreze sarcina. Ratează și teancul se revarsă. Cadru cu ea în genunchi, adunând foile în fața unei uși care se deschide brusc: un tip cu mutră de șef dă să iasă, se-mpiedică de ea, își manifestă din plin iritarea.

O bucătărie. Lumină de seară. Un tip burtos, în maieu, așezat la masă. Gesticulează nervos. Femeia îi pune în față o farfurie cu mâncare. Bărbatul o mătură de pe masă cu o lovitură de palmă. Femeia ripostează. Bărbatul se ridică brusc și-i trage un pumn în față. Femeia cade pe spate.

Cadrul de la început. Lumină de dimineață. Femeia se machiază în fața oglinzii. Insistă cu fondul de ten în dreptul unei vânătăi. Verifică rezultatul, relativ mulțumită: nu se mai vede nimic. Apucă poșeta de pe spătarul unui scaun, cheile de pe masă și iese din casă. Ecran negru, sigla L'Oreal și mesajul: Pentru că meritați!

Mugur Grosu