Dan DraftaCâteva minute cu Ionuț Dipșe

Microsoft Romania
 

Dan Drafta: Bună Ionuț, ca fiu al binecunoscutului pictor român, Constantin Dipșe, ai avut contact cu arta plastică din copilărie. Culorile prospete, vii, pline de viață din lucrările de pictura ale tatălui, le-am simțit și văzut de foarte multe ori în lucrările tale de fotografie. Ești influențat de ceea ce faci în fotografie de familie, sau încerci să-ți dezvolți un drum propriu în arta fotografică?

Ionunț Dipșe: Recunosc faptul că întotdeauna am fost atras de culorile puternice, violente chiar, iar acest lucru poate că este o trăsătura de familie. Nu pot spune însă același lucru despre influența acesteia asupra mea, deoarece eu am optat pentru o formare în domeniul economiei. Ceea ce pot spune însă, este că primul aparat de fotografiat personal - care întamplător a fost digital - l-am cumpărat acum mai puțin de 2 ani, pentru a realiza o bază de date cu tablourile tatălui meu. Lucrul cu digitalul a fost o revelație pentru mine în condițiile în care nu mai făcusem fotografii decât cu niște Pearl River sau alte Quindao 6, care odată la două filme se defectau. De aici până la a conștientiza că pot lua acasă norii pe care îi visez atat de mult și de divers, nu a fost decât un pas.

DD: Culorile puternice, pline de viață, reflectă aspectul pozitiv al unui om, în momentul în care a realizat acea imagine pe pelicula filmului sau pe cartela de memorie digitală, pictură în ulei sau acryl. În imaginile tale văd un dialog permanent cu natura, încercând cum spui dealtfel să iei norii acasă cât mai repede și să-i mai savurezi odată sau de mai multe ori pe ecranul monitorului de calculator. Având în vedere că esti posesorul unui aparat de fotografiat digital, care îți oferă nu numai posibilitatea de a experimenta intensiv noi compoziții, jocuri de lumină din natură și, mai nou, documentarea vizuală a lucrărilor tatălui - binecunoscutului pictor, Constantin Dipșe (www.dipse.ro) -, te mai gândești să-ți cumperi totuși și un aparat de fotografiat analog?

ID: Da, cred că aici seamăn cu tatăl meu, în sensul că împartășim aceeași pasiune pentru peisaj, aceași minunare față de natură. Atunci când reușesc să ies din București, indiferent de scop, am tendința de a mă lăsa de-a dreptul "furat de peisaj" :) .
În ceea ce privește aparatele analogice, am fost de multe ori tentat să achiziționez un SLR pe film, simțind o mare atracție pentru acest gen de aparat și de ceea ce îmi imaginez că aș putea realiza cu el. Din păcate, investiția nu mi se pare rentabilă, aici intervenind și obisnuința de a trage multe cadre cu digitalul. Poate într-un viitor nu foarte îndepărtat voi investi într-un SLR digital, sau cine știe, într-un rangefinder digital, dacă ne luăm după tendința de evoluție a pieței.

DD: Da, poate cu timpul veți face împreună un vernisaj de pictură și fotografie. Ar fi o idee de viitor. Observ că esti adeptul noii tehnologii a aparatelor de fotografiat, totuși nu am văzut în pagina de web a familiei, www.dipse.ro și o rubrică unde să-ți prezinți fotografiile. Oare de ce?

ID: Din păcate, timpul a constituit cea mai mare constrângere în procesul de refacere a sitului www.dipse.ro. Sarcinile profesionale tind să-mi răpească din ce în ce mai mult timp, dar din fericire am în jurul meu oameni care vor să mă ajute la actualizarea lui.
Și ca să răspund la obiect, DA, bineințeles că am de gând să introduc o secțiune cu fotografiile mele, iar acest lucru se va întâmpla în aproximativ o lună de acum încolo.

DD: Ionuț, în afară de pasiunea pentru fotografie, ce alte de pasiuni legate de cultură mai ai? De exemplu, ce fel de muzică asculți în ultimul timp și la ce concerte de muzică ai fost în anul care a trecut?

ID: Nu știu să-mi fie indiferent vreun domeniul al culturii și artei, dar bineințeles, atracția pentru unul sau altul variază. Faptul că am fost norocos și am reușit să văd Europa, atunci când alții doar visau la acest lucru, a contribuit foarte mult la dezvoltarea gustului meu pentru frumos în sensul clasic. Pentru celelate fațete ale lui, valul de nou ce a inundat societatea românească după Revoluție a jucat un rol important pentru mine, mai ales că s-a grefat pe perioada adolescenței. Muzica este între domeniile mele preferate iar cei patru ani de studiu de vioară își fac datoria, zic eu. De la cea medievală până la electronică, trecând cu plăcere prin metale grele, muzica îmi este tovarășă, iar de multe ori când fac fotografii asociez anumite pasaje cu diverse cadre.
Iar ca să menționez un concert impresionant, îl pot aminti pe cel susținut de brazilienii de la Sepultura ce au reușit să-mi inducă multă energie. Energie pe care o regăsesc cu mare plăcere și într-un jazz sau o muzică electronică.

DD: Da, frumos și bun spectrul larg de preferințe muzicale. De la Heavy Metal la cel baroc, trecând prin muzica de jazz și cea electronică. În fond fiecare oră a zilei, fiecare moment trăit se poate asocia cu un anumit gen de muzică. Dacă știi să le îmbini, cu atât mai bine.

Ionuț, îți mulțumesc mult pentru cele câteva minute acordate și sper ca publicul iubitor de fotografie să-ți poată vedea în curând dialogurile cu natura într-o galerie de artă și în pagina de web a familiei Dipșe - www.dipse.ro.

Cei interesați de o colaborare și aranjarea unei întâlniri pentru a vedea mapa de prezentare în vederea realizării unui vernisaj de fotografie îl pot contacta Ionut Dipșe la acesze adrese: ionut@dipse.ro , kork@computergames.ro
Pagina personală: www.dipse.ro

Ionuț Dipșe - foto