Cătălin Gavriliu

Ențu
(V, 4)

Microsoft Romania
 

4.

Lena strîmbă din nas cînd îl auzi pe Janos spunînd că afacerea trebuie să fie a doua sursă de venituri, motivația pierzîndu-se altfel, dar acceptă din cap teza exemplului personal, notîndu-și: "nu pot să aud ce spui deoarece ceea ce faci strigă".

Zicala îi atrăsese atenția și lui Ențu, așezat cu două rînduri în spatele maică-sii.

"Nu-ți cheltui banii și timpul, ci investește-i". Lena nu se putu abține să nu-i facă un semn fiului, să bage bine la cap vorba asta, c-o zice un străin, nu ea.

Pensia ei - abia acum află -, depindea de mai mulți factori. În primul rînd, trebuia să realizeze un punctaj care să-i permită să fie atrăgătoare pentru proprii ei pui. După aceea, la rîndul lor, bobocii - cei pe care i-ai covins și îi ajuți să se apuce de afacere - trebuia să se dovedească buni comercianți, astfel încît și după desprinderea de ea să facă punctaje mari. Cînd crezuse că totul e bine, află că pensia e condiționată de întreținerea în permanență a rețelei proprii, adică o pierzi dacă urmașii se pun pe tînjeală. Stătea așadar la cheremul lor. Va trebui să fie extrem de atentă cu puii pe care îi va încălzi la sîn, nu fiindcă ulterior s-ar dovedi răi, ci neviabili. Îi venea greu să gîndească pe termen lung, dar se strădui. Situația de-acasă nu-i permitea să revină la disperarea obișnuită. Uitîndu-se în sală, își zise că destul se sihăstrise alături de Moșu. Va avea și ea relații de prietenie, personale cu cei cu care face negoț. Dar dacă se va dovedi chiar ea veriga slabă a lanțului, încît să se aleagă praful de pensia celei care o inițiase? N-o s-o apuce pe biata Tanța iarăși dorul de ducă în Franța?

Totul depindea de capacitatea ei de a construi echipe, iar cu Ențu era cam greu să faci ceva. Ăsta nici semințe în piață nu e în stare să vîndă. Va asculta cu sfințenie casetele, va conspecta în măsura puterilor ei cărțile...

"Nu face nimic singur, fie că înveți pe cineva, fie că înveți de la cineva" i-a plăcut foarte mult, subliniind-o de trei ori.

Era curioasă să vadă ce anume din cuvîntul ăluia reușise să-i stîrnească lui Ențu interesul. "Să-ți placă ceea ce faci, învață să iubești ceea ce trebuie să faci ca să ajungi la fericire, adică la a iubi ceea ce faci"... Dacă nu va regăsi asta în caietul lui Ențu, atunci chiar că nu mai avea nici un rost să pună vreo bază în el. Cică faci copii ca să ai pe cine te sprijini la bătrînețe...

Cătălin Gavriliu