Iulia PopoviciRaiul mahalalelor

Dan Lungu, Raiul găinilor.
Fals roman de zvonuri și mistere
, Polirom

Microsoft Romania
 


În care ieșeanul Dan Lungu se întoarce la literatură, de unde nu plecase de altfel niciodată, ca să pună piciorul ficțional pe strada Salcîmilor și să rezolve odată pentru totdeauna misterul rîmelor lui Relu Covalciuc.

Dan Lungu, Raiul găinilorDan Lungu are dreptate - cartea lui e un fals roman, cu-nșelătoare titluri de capitole care nu sunt altceva decît instantanee ale vieții la marginea lumii întrupată într-un oraș moldovenesc de provincie. Dacă romanul "cu îngeri și moldoveni" al lui Petru Cimpoeșu ( Simion Liftinicul ) e unul citadin, al blocului și civilizației altoit urbane, Raiul găinilor e o epopee a ruralului conservat în capăt de tîrg; (anti) eroii lui Lungu sunt urmașii spirituali ai tîrgoveților de mîna a doua din literatura interbelică, acum pensionari, trăind într-un dincolo de timp mitic.

Pentru bărbați, universul gravitează în jurul tavernei cu poreclă pitorească - Tractorul șifonat - și a alambicului de rachiu; pentru femei, fereastra se transformă în ecranul unui televizor magic, iar existența vecinilor concurează telenovelele. Integrarea în comunitate presupune împărtășirea fiecărui moment de viață, oricît de personal, cu ceilalți membri ai confreriei; locuitorii străzii Salcîmilor sunt dușmani înnăscuți ai intimității, savurează cu nedisimulat deliciu deconspirarea oricărui secret, îi urăsc fără patimă pe cei care nu se supun regulilor cetății și visează încrîncenat la o clipă de celebritate. Solitarul Colonel, veneticul, e o figură mitică - și nu atît el, cît casa lui - în jurul căreia se țes povești fantasmagorice, iar despre invazia de rîme din grădina (și beciul) unui vecin strada Salcîmilor speră avid că e un semn ceresc ce va fi imortalizat la postul TV local.

Raiul găinilor e un loc în care nu se petrece nimic, dar se vorbește mult, spațiu al unui realism (anti)magic unde se trăiește din poveste, iar povestea, ca-n istoriile baronului Münchausen, capătă concretețea vieții care li se refuză povestașilor. O lume în care se vorbește mult și se moare pe nesimțite.

 

Iulia Popovici