Alina Andrei


Vă rog, mutre corespunzătoare!Microsoft Romania
 


Cică cele două farmaciste au fost împușcate de un puști de 23 de ani. Un tip pletos, simpatic, pe care l-am văzut probabil în Panda la cafea. Mulți din cunoscuții mei îl cred nevinovat. Pentru că e tânăr, frumos, "n-are de ce să fie frustrat și nici motive să omoare cu sânge rece". Apoi lui Vlad i s-a făcut milă când l-a văzut cu cătușe la mâini, înconjurat de polițai cu mutre bovine. În poza din ziar rânjea cum n-ar trebui să rânjească un suspect de crimă. E dependent de droguri și șterpelitor de prin case. Totuși mulți dintre cunoscuții mei îl cred nevinovat. Pentru că e tânăr, pletos, frumos... alea alea. Apoi omul a spus cu gura lui că e nevinovat și că era la dracu în praznic când farmacistele au fost omorâte. Are și martori. Cineva mi-a spus că suspectul e fan Nirvana, și prin urmare-nevinovat. Un fan Nirvana după o asemenea crimă s-ar fi sinucis. Ziariștii au vorbit despre recuperatorii de bani, despre soțul suspect, despre conspirații mai mult sau mai puțin credibile. Despre conspirații s-a discutat cel mai mult prin crâșme. Se pare că există o strânsă legătură între teoria conspirației și alcool. Și totuși adevărul stă în vin. Sau nu?

Acum doi ani a fost altă crimă oribilă, undeva pe strada Caragiale. Un copil a fost legat cu sârmă, omorât, din casă a dispărut tot. Ucigașii: doi tineri de bani gata, haioși, deștepți. Și-au ascuns prada undeva pe munte.

Când se întâmplă astfel de lucruri ceva nu e în regulă. Crimele ar trebui comise doar de cei care au mutre de criminali! Și firește, pe lângă mutrele regulamentare ar trebui să mai posede și caractere mizerabile, de reptile cu sânge rece, de oameni răi și scârboși, ca apoi, când vor avea cătușe la mâini toți să rostească în cor "Da' ți-am spus eu că jigodia asta o să omoare pe cineva într-o zi. Tu n-ai văzut ce uitătură rea are, și nici nu știa să salute ca tot omul". Sau de nebuni. Când un nebun ucide, nimeni nu se miră. "Ei, e nebun. Normal că i-a tras cu lampa în cap până când l-a lăsat lat". Pentru liniștea oamenilor de bine, asasinul ar trebui să mai posede o copilărie nefericită, lipsită de mângâieri materne, de urși de pluș, de lapte cu cacao și pomi de Crăciun.

Nu-i bine să-i tulburi pe oameni. Un pictor ar trebui să se îmbrace corespunzător, ca un pictor adică, cu o pălărie ciudată pe cap, eșarfe și haine colorate, un poet să-și ia pentru eternitate o mutră zaharoasă spre visătoare, un muncitor obligatoriu va avea mâinile bătătorite, haine ieftine din piață, un filosof va trece pe stradă ușor abulic, eventual se va opri pe trecerea de pietoni în claxoanele mașinilor întrebând cerul care este adevăratul rost al claxoanelor, un funcționar din Primărie n-are sens dacă nu e plictisitor și agasant iar o tipă cu sânii mari nu-și are rostul pe lume dacă nu dansează despuiată prin baruri sau nu prezintă emisiuni stupide la Tv.

Alina Andrei