Dan DraftaCâteva minute cu Ioan Ciobotaru

Microsoft Romania
 

Dan Drafta: Stimate Domnule Ciobotaru, imi face o deosebită plăcere să stăm un pic de vorbă despre fotografie. Pentru început, o întrebare scurtă: de ce ați ales Fotografia ca exprimare artistică și de când aveți această pasiune?

Ioan Ciubotaru: 1. De ce fotografia?
      
Adolescent, fugeam de acasă la filme; pe la 16 ani am văzut "La Strada" care mi-a schimbat total modul de percepere al filmelor în general și al imaginii în particular. De atunci am început să fotografiez "mai altfel" cu aparatul Zorki de la tata. Perspective, unghiuri, experimente. Totodată, citeam enorm, mai ales SF, și ascultam muzică rock. În perioada facultății și ceva timp după aceea, muzica a fost în prim - plan; am fost și DJ chiar. Ulterior, împreună cu niște prieteni am pus bazele cenaclului SF ''ORION'' din Rm. Vâlcea.
      Continuam să fotografiez, am devenit membru AAF cu participări la diverse saloane naționale și internaționale. În anii `80 s-a înființat fotoclubul ''FLOAREA DE COLȚ'', care a organizat până în prezent 14 saloane de fotografie.

2. Ce anume încerc să exprim?
      
Jocul tonalităților în fotografia alb-negru este fascinant. Nu de puține ori am rămas uimit în fața unor lucrări ce tratau subiectul printr-o incredibilă gamă de griuri. Consider acest mod de exprimare mai apropiat de ceea ce cred eu că înseamnă artă fotografică. Prin imagini de gen, încerc să redau viziunea proprie asupra lumii.

3. Aparate?
      
Primul aparat foto mai serios a fost Zenit TTL, care mi-a extins posibilitățile de exprimare. Au urmat Praktica MTL 5 pe care l-am "dotat" cu superangular și teleobiectiv, precum și un 6x6 Seagull. Din 2002 am trecut pe digital, datorită câștigării camerei H5 715 la concursul de fotografie organizat de HP Romănia și PC Magazine. Pot să spun că de atunci nu m-am mai atins de analog. Digitalul are posibilități nebănuite care așteaptă a fi explorate.

DD: Interesant, "La Strada" un film de referință din cinematografia mondială, controversat la apariția lui, Fellini ( www.federicofellini.it ), fiind acuzat că se rupe de neorealismul cinematografiei italiene, impulsionează creativ un adolescent pasionat de fotografie. Sunt câteva puncte la care doresc să revin, totuși, deorece cred ca sunt de interes și pentru cei tineri.
      
Prima întrebare este: Am încercat să caut în WEB adresa Fotoclubului "FLOAREA DE COLȚ" din Rm. Vâlcea, în speranța că voi putea vedea câteva dintre lucrările de fotografie realizate de membrii clubului. Din păcate, nu am reușit să găsesc mai multe informații despre activitatea acestui Fotoclub. Din câte am înțeles, au fost organizate pâna acum 14 saloane de fotografie. Ce posibilități există ca acest Fotoclub să-și prezinte cartea de vizită și în Web, unde pasionații de fotografie din România să se poată informa despre calendarul de activități ale Fotoclubului?

IC: Fotoclubul nostru este cunoscut mai mult în lumea saloanelor de artă fotografică naționale și internaționale, membrii săi fiind câștigători a numeroase premii - mă refer aici la Trestian Găvănescu AFIAP și Laurențiu Mărgineanu AFIAP. Personal, mă număr printre căștigătorii unor concursuri de pe net.
      
Calendar de activități nu avem, dar ne întalnim frecvent pentru a discuta noile lucrări și pentru a alcătui participările la saloane.
      
Posibilitatea de prezentare a Fotocubului pe web, deocamdată este puțin probabilă. Lucrul cu imaginea ne lasă prea puțin timp și pentru altceva. Dacă vom organiza o nouă ediție a salonului de artă fotografică "ALUTUS", iubitorii de fotografie vor ști.

DD: A doua întrebare este: Trecând în era digitală (daca pot spune așa) și încercând să experimentați cât mai mult cu noul aparat de fotografiat digital, există cumva regretul că anumite imagini (ex: Niște țărani - http://www.badorgood.com/detail.php?id=11259 ) să nu fi fost făcute cu aparatul de fotografiat analog? Spun aceasta deorece este o imagine care vorbește singură și pe care aș vedea-o mărită la 1x1m, de exemplu ?

IC: Nu, nu am acest regret. "Era digitală" își cere cu tărie drepturile, iar asta nu mă deranjează. De fapt, odată trecut pe digital, nu m-am mai atins de analog deoarece sunt convins că digitalul are posibilități nebănuite, care așteapta a fi explorate... Când captez o imagine ca aceea la care v-ați referit, setez camera pe compresia minimă, cu gândul la un format al printului digital de minim 20x30, maxim 30x40. Sunt perfect conștient de aceste limite, le accept, și nu îmi văd lucrările la dimensiuni mai mari.
      
Este un fapt îmbucurător că organizatorii saloanelor de artă fotografică au inclus fotografiile realizate digital pe simezele lor - dar, dacă mă întrebați, aș fi vrut ca aceasta diferențiere să nu existe.
      
Ceea ce doresc cu adevărat este să reușesc să transmit o emoție, să comunic ceva privitorilor... Iar lucrarea să nu fie taxată din prima ca și o "d-aia dejetală".

DD: Da, ar fi de interes pentru toți iubitorii de fotografie din România să afle câ mai multe informații despre saloanele organizate de Fotoclubul vâlcean. În ceea ce privește "era digitalului" situația este clară, de cel puțin câțiva ani. Viitorul aparține aparatului de fotografiat digital. Fotografia de tip analog nu va dispărea, dar va ocupa anumite "nișe" unde se poate perfecționa în liniște, pentru cei interesați.

      Stimate domnule Ciobotaru, am înțeles că ați fost și DJ pe vremuri. O pasiune și de a mea, mărturisesc. La ce concerte ați fost în ultimul timp și care este ultimul LP (CD) cumpărat sau înregistrat?

IC: Mă scot din casa Iris, Holograf, Cargo, Vama Veche, când vin în turneu. În ce privește muzica înregistrată, compilez (meteahnă veche, de DJ) și ascult clasicii rockului și ai așa numitei "muzică progresivă". Mai nou, am achiziționat Chichane, Leonard Cohen, Chris Spheeris Collection. Când lucrez la o imagine, dar nu numai atunci, prefer să ascult jazz - este o muzică divină.

DD: Pe Iris și Holograf îi cunosc chiar de la începuturi, Cargo și Vama Veche sunt trupe noi, nu i-am ascultat. Da, a face compilații este și asta o artă și o meteahnă veche și de a mea. Pentru ceaiuri, testez noi combinații, cu muzica anilor 60-70-80-90-actuală, pentru a testa "rezistența parchetului" la dans, noi compilații cu muzica "la relanti", ambient, "la o shuetă", "pe verandă" etc.
      
Ați încercat să realizați pentru colecțiile de muzică personală și imagini sau colaje de imagini fotografice pentru coperți?

IC : Nu am încercat încă, de fapt nici nu m-am gândit la așa ceva. Este o idee interesantă, mulțumesc pentru sugestie.

Cititorilor revistei le doresc toate cele bune!

      Ioan Ciobotaru

DD: Stimate domnule Ciobotaru vă mulțumesc mult pentru cele câteva minute acordate.


Cei interesați de o colaborare și aranjarea unei întâlniri pentru a vedea mapa de prezentare în vederea realizării unui vernisaj de fotografie îl pot contacta pe domnul Ioan Ciobotaru la adresa: ioan_ciobotaru@yahoo.com .

Ioan Ciobotaru - foto