Dan Drafta


Interviu - Bogdan Crăciunescu

Dan Drafta: Dragă Bogdane, prima mea întebare este scurtă: de ce Morphine - www.morphine.ro și nu un alt nume, poate mai optimist pentru noul grup de exprimare artistică din Constanța?

Bogdan Crăciunescu: Am simțit nevoia să pun mâna pe el. Un proiect eșuase: p a r t e r. Fără vina nimănui: " treceți și săptămâna viitoare ". Cum întodeauna cauți vina la altcineva fără să te uiți în buzunarul tău, măcar din curiozitate, l-am atins. Era un Zenit. El avea probleme cu perdeaua, eu cu capul. În scurt timp a devenit drogul meu pe care mi-l administram fără sa îmi dau seama că îmi crează o dependență. Am ajuns să înțeleg că dependența nu este fizică ci psihică.
O membrana transparentă, roz și udă începe să delimiteze un loc în creier. În timp, realizez nu sunt singurul care are nevoie de "locul" ăsta. Egoist fiind, nu am dat aparatul. Poate l-am dat. Sigur, pe toate! S-au împerecheat pe nesimțite. Sub ochii mei!
Așa se naște în chinuri Morphine, ultimul adăpost fără cost, fătul care gâdilă zâmbetul și îl scoate de sub șifonier. Locul amorf cu umbre în noapte, fără glas. Optimist? Da, dar fără iluzie.

DD: DA. FRUMOS. Acum am înțeles mica istorie a lui Morphine. Cu ceva ani în urmă, Constanta parcă devenise un centru al fotografiei avantgardiste. Revista ASALT începuse să publice o serie de portofolii, să organizeze și un concurs de fotografie, EROTICA parcă se numea și ușor, ușor, briza de nou și prospețime în creativitatea tinerilor fotografi constănțeni începuse să se facă simțită în cultura românească. Dar dintr-o dată, parcă s-a prăbușit totul, acest interes pentru fotografie și pentru arta fotografică. Cred că și presa locală, municipalitatea, organizații de cultură, galerii etc. au pe undeva o vină în acest eșec în dezvoltarea artei fotografice în Constanța și în Dobrogea în general. Crezi că noua mișcare fotografică, de cultură în fond, Morphine, îi poate strînge pe cei câțiva fotografi talentați care sunt în Constanța? Și dacă da, cu ce crezi că te putem ajuta, noi ceilalți, iubitori de cultură și pasionați de fotografie? În principiu, o infrastructură ideală există și pe care alte zone din România nu o au. Gândește-te, de exemplu, la cele câteva sute de hoteluri din zonă (Mamaia, Constanța, Eforie Nord-Sud, Neptun s.a.), cu o afluență de peste zeci de mii de turiști români și străini. Ai încercat cumva să contactezi oficiile județene de turism sau câțiva directori de hoteluri?

BC: Nu cunosc istoria revistei ASALT, festivalul EROTICA 2002 a găzduit pe lângă fotografii, instalații, pictură, artă naivă (au fost expuse și câteva schițe legate de acest concept erotica / erotik, realizate de copii). Erotica nu s-a prăbușit din cauza lipsei de interes (în toate formele). Au fost oameni care au organizat acest eveniment, au muncit, au pus la punct un loc de expunere a lucrărilor, au contribuit la nașterea unor articole de presă, au dezvoltat și învățat. Recompensa a fost maximă în latura sentimentală, emotivă, artistică și minimă în cea financiar - abstractă. Nu poți fi grijuliu cu un vlăstar însetat când tu nu ai apă. Transmit mulțumiri din partea organizatorilor, Muzeului de Artă Populară din Constanța și tuturor celor care au ajutat la acest proiect (nu cunosc pe toata lumea, sunt sincer) cu cât au putut ei. Personal nu am făcut mare lucru, am ajutat cu ce am putut. Nu știu câtă vină revine cui și de ce - apropos de ce spui legat de presa locală și organizații de cultură. Știu că totul se schimbă. E nevoie de control implicit bani, selecție.
Asta e perspectiva mea fără să fiu multilateral dezvoltat.
Vreau ca Morphine să îi strângă într-un grup compact. Nu sunt sigur în ce măsură o să reușească acest lucru. Las lucrurile să se aștearnă. Nu pot face o analiză, acum.
Ce ai scris mai sus este ideea de auto finanțare a grupului de creație Morphine. Nu știu dacă ceilalți fotografi profesioniști vor înțelege despre ce e vorba și vor accepta acestă simbioză. Nu vrem să luăm pâinea de la gura nimănui. Simplu, o sa "întocmim" o întâlnire cu fotografii profesioniști să stabilim ce zonă aparține cui (controlul de care vorbeam mai sus).
Nu am încercat să contactez oficiile de turism pentru că nu aveam la vremea respectivă de ce. Clienți există dar o selecție a lor e necesară și sănătoasă grupului.
În prezent sistemul de auto finanțare nu e perfect. Sistemul încearcă să obțină mai multe active decât pasive, selecție, priorități, (vânzări nete, venituri brute, cheltuieli cu personalul angajat, de ce nu chiar provizii pentru riscuri și cheltuieli, capital investit, reinvestit, taxe, contracte cu firme ce protejează proprietatea intelectuală etc. ... mă doare mintea).
Morphine trebuie să prindă o formă juridică pentru ca lucrurile să se urnească. Aici avem nevoie de ajutor de la iubitorii de cultură. Nu stăm cu mâna întinsă.

DD: De acord ca această mișcare să prindă o formă juridică. De ce spun aceasta? Simplu. Eu văd Morphine-ul (poate numele ar trebui șlefuit un pic, zic eu) ca pe o Agenție a fotografilor. O agenție care să-i reunească de exemplu pe fotografii din Constanța-Dobrogea, care să preia proiecte locale-regionale, ulterior la nivel național și internațional, care indirect aduc un venit Asociației (financiar - procente din diverse proiecte), o stabilizează și prin calitatea muncii voastre se face o reclamă fotografilor locali, a zonei respective, care oferă sute, dacă nu chiar mii de fotolocații foarte, foarte interesante, atât de căutate de agenții. Tu fiind din zonă, e normal să cunoști fotolocații foarte bune necesare de exemplu în diverse campanii publicitare. Statutul agentiei poate fi extins de exemplu și la segmente de casting etc.
Eu personal văd zona cu un viitor excelent în domeniul fotografiei de publicitate. Cum s-ar spune, aurul există acolo, numai că trebuie să începi "săpăturile". Nu? Iar dacă, hai să zicem, deocamdată finanțarea este o problemă, cum te-ai gândit să-i atragi pentru început pe fotografii locali în acest proiect? V-ați facut o rețea în care să comunicați săptămânal (prin email), să vă întâlniți săptămânal (se poate și într-o cafenea) pentru a discuta detaliile de aderare la acest proiect (Morphine)?

BC: E un drum de parcurs ca Morphine să prindă o formă juridică. Acum e un grup mic de creație. O agenție care are o bază de date cu fotografi profesioniști și freelanceri pe diferite "specializări" care le prezintă "proiectele" spre execuție oprind un comision reprezintă un stadiu avansat. În plus, Morphine trebuie să dețină un studio bine pus la punct pentru asta. Nu putem face saltul acesta acum. Contactul cu fotografii profesioniști și freelanceri din zona Dobrogea o putem face inițial prin ziar. Acolo o să lăsăm toate datele necesare să ne contacteze. De aici intervine "sistemul" care din nefericire nu e pus la punct. "Morphine" pentru un grup de creație e excelent dar pentru o agenție nu este un nume tocmai potrivit. Cât despre mina de aur de care menționezi mai sus trebuie studiat cu atentie câți au nevoie de ea înainte ca Morphine să devină o agenție a fotografilor (fotojurnalismul este inclus !!!).

DD: Da, sper ca Morphine să aibă un start juridic bun :)

Bogdane, ce muzică mai asculți în timpul liber și spune-mi ce pasiuni mai ai în afară de fotografie?

BC: Muzica făcută de oameni. Îmi place muzica veche, dar uite acum am în playlist Amon Tobin, Radio Head, Masssive Attack, Funki Porcini și Rouge Rouge. Pasiuni, ies la plimbare noaptea la ora 3, să văd un răsărit din apa sărată măcar o dată pe lună, să vorbesc cu oameni a căror identitate nu o cunosc. În general detalii în nonculori ...

DD: Aha. Interesantă selecția muzicală. Funki Porcini, Radio Head (preferata mea este Creep, Album - Pablo Honey, excelentă pentru dans); Massive Atack o am în colecția de CD-uri. Frumoase pasiuni. Poate că totuți când ai timp și posibilitatea de a întra în zona portuară din Constanța, ar merita neapărat de a face câteva serii de imagini în alb/negru cu portul Constanța. Poate este un proiect de viitor pentru grupul Morphine.

Bogdane îți multumesc mult pentru cele câteva minute acordate și sper ca lucrarile tale de fotografie să poată fi văzute în galeriile din țară.

 

Cei interesați de o colaborare și aranjarea unei întâlniri pentru a vedea mapa de prezentare în vederea realizării unui vernisaj de fotografie îl pot contacta pe Bogdan Crăciunescu la această adresă: cbogdan@morphine.ro.

Pagina personala: www.morphine.ro

Bogdan Crăciunescu - foto