Dan Drafta


Câteva minute cu Mirela Bratu

Dan Drafta: Mirela, sunt unii, printre care mă număr și eu, cărora imaginile realizate de tine ne plac foarte mult. Dar în aceeași măsură, hai să zicem procentual 50% pro și 50% contra, sunt alți iubitori de fotografie, care nu înțeleg (unii nu pot încă să înțeleagă, alții nu vor sa înțeleagă și tot așa...) lucrările tale deloc. Încerci în imaginile realizate de tine să ții cont de toate aceste critici, laude sau să fotografiezi simplu ce-ți place și ce simți?

Mirela Bratu: Salut, Dane.
Din momentul în care m-am "apucat" de fotografie, deși mi-e destul de greu să spun că m-am apucat, mai mult am alunecat,... am făcut-o exclusiv pentru mine și plăcerea mea. În momentul în care am primit și oarece încurajări, cu atât mai mult am insistat în direcția asta. Firește, încurajările sunt binevenite, probabil la un moment dat m-aș fi oprit dacă în loc de încurajări aș fi primit doar critici... dar până la urmă contează foarte mult și direcția din care vin respectivele aprecieri. Nu spun că cele ale oamenilor "simpli" nu contează, dar pentru mine a însemnat enorm sprijinul unor fotografi, hai să le spunem, "consacrați".

Ideea rămâne că atunci când fotografiez o fac pentru mine. Probabil că aș fi evoluat, la un moment dat, dacă ținteam spre un anumit public, pentru că publicul îți impune niște cerințe cărora trebuie să te supui. Mie una, mi se pare că stagnez, dar asta nu mă deranjează foarte mult. Într-un fel, apreciez faptul de a rămâne constant. Totul e să nu devii plictisitor. Și cum sunt abordată destul de des de personaje cărora le admir foarte mult munca, mi se confirmă din nou că a face un lucru cum îți place ție nu poate fi rău pentru că în fond, de fapt nu poți păstra nimic doar pentru sine.

DD: din răspunsul tău, am să pun accentul, deocamdată, pe următoarele pasaje - am făcut-o exclusiv pentru mine (referitor la fotografie) și - Mie una, mi se pare că stagnez (referitor tot la fotografie - stilul tău actual de exprimare vizuală), unde, deși tu afirmi că stagnezi în stilul personal de exprimare (mulți îl caută o viață întreagă și nu-l găsesc, alții copiază etc.), totuși cei de la revista germană Stern au apreciat foarte mult seria ta de imagini "Get dressed" pe care au publicat-o acum 2 săptămâni, găsind-o proaspătă, plină de viață, răcoritoare și neconvențională.

Nu crezi oare că te frânezi tu singură la un moment dat, în loc să lași să curgă de la sine creativitatea și curajul de a încerca întotdeauna ceva nou, neconvențional (punctez - am făcut-o exclusiv pentru mine), sau ca să fiu un pic mai explicit, poate ți-e frică de curajul tău pe care îl ai la un moment dat de a realiza ceva nou?

MB: Ideea e că stagnarea asta la care m-am referit are ca punct de pornire niște motive pe care nu cred că e cazul să le dezvolt aici. Dar (succint): pentru că nu îmi permit, fizic, material, să fac mai multă fotografie decât fac, cred că nu apuc niciodată să dezvolt până la ultimul capăt de ață un experiment și nu ajung astfel niciodată să spun "Gata, am terminat cu asta, acum mă îndrept spre altceva". Mă întreabă deseori unul și altul "Bine, dar tu altceva în afară de nuduri nu știi să faci?"

Răspunsul meu este că nu, încă nu trec de această etapă pentru că eu consider că mă situez din punct de vedere al experimentării, undeva la începutul ei. Și vreau să văd unde pot ajunge. Chiar dacă îmi ia timp. Dar pot face și altfel de fotografie, înca nu am ajuns să o exersez.

Iar faptul că o fac "pentru mine"... Nu am excelat niciodată în comunicarea cu alții. Pot spune că uneori îmi este greu să comunic și cu mine. Așa că rămân la afirmația asta pentru că simt că este un mod mai bizar de introspecție. Încă nu pot spune "de comunicare cu alții", pentru că uneori fotografiile mele au dat naștere unor reacții absolut de neînțeles.

DD: Știu că îți este greu acum (dar o să vină și momente bune, sunt sigur de asta) să încerci și alte teme, cum ar fi chiar și fotografia publicitară. De ce nu? Și fotografia publicitară îți oferă o bază solidă pentru diferite experimentări (în acord cu clientul, desigur). În imaginile realizate de tine se vede profesionalismul unui fotograf: mereu în mișcare, unghiuri inedite din care ai luat imaginile (de sus - jos - diagonale etc.) care dau pep-ul necesar unei imagini bune. Tu creezi în fond o imagine. Nu trebuie neapărat să te scoli la 4 dimineața, să găsești nu știu ce lac sau pădure ca să faci o imagine. Dovada clară (vezi revista Stern) este o cameră, unde ai modelat o idee, un personaj și ne-ai povestit pe scurt, în câteva imagini, istorioara "Get dressed" cu ajutorul aparatului de fotografiat. Fantezia și creativitatea contează (cumulate cu niște cunoștințe tehnice obținute în școală).
Deci cred că poți ataca și alte teme. Curaj ai, dar probabil sunt alți factori care te blochează deocamdată...

Dar știu că ai intrat în posesia unui mic aparat de fotografiat digital; ai încercat ceva nou (alte teme), deoarece costurile sunt minimale?

MB: Fotografia comercială, în sensul în care este ea percepută și facută acum în România, nu mă atrage. Nu mă pot alinia la cerințele unui produs pe care eu, ca și fotograf, să-l fac vandabil. Probabil că dacă s-ar înființa o agenție "specială" aici, cu totul și cu totul neconvențională, în care să se pună mai mult accent pe idee și pe impactul vizual decât pe produsul în sine, ideea mi s-ar părea atrăgătoare. Dar până atunci, fotografia publicitară nu este pentru mine. Îi admir pe cei capabili să o producă, dar nu o pot percepe ca fiind ceva reprezentativ... nu sunt deloc o persoană ajustabilă, este o lipsă personală, recunosc. Și spun asta tocmai pentru că nu neg ideea de a face bani prin fotografie, dimpotrivă, este un fapt pe care mi-l doresc destul de mult și chiar încerc să fac ceva în privința asta, dar pe alte căi.

În ceea ce privește aparatul digital - este extrem de rudimentar, este un point-and-shoot, fără nici un fel de programe manuale; deocamdată încerc să mă acomodez cu el. Îl percep mai mult ca pe o jucărie decat ca pe o unealtă care să slujească înaltului țel artistic :) ... dar tocmai în lucruri de genul ăsta constau "provocările mele".

DD: Reiau ideea cu o "agenție specială" unde cineva cu un spirit organizatoric, inițiativă etc. să vă ofere posibilitatea de a va strânge, voi, freelancerii, într-o agenție de fotografi, ca să zic așa. Există ceva de genul acesta în România?... sau fiecare își coordoneaza proiectele independent?

MB: Da, interesantă ideea, dar nu cred că a venit timpul aplicării ei. În primul rând, că piața este deja constituită (sau împărțită). O astfel de agenție (și vin și te-ntreb - cine stabilește și cum, angajamentele fiecărui fotograf, oare nu vor exista unii avantajați?) presupune stabilirea unor tarife fixe pentru fotograf în funcție de tipul angajamentului... dar ți s-ar părea corect ca un fotograf începător să fie "răsplătit" în aceeași măsură cu unul experimentat? În fine, ai aici părerea unui neavizat, repet că domeniul îmi este aproape cu desăvârșire, străin.

DD: Da, este de aprofundat această temă dar poate o să o facem cu altă ocazie. Mirela, ce preferințe muzicale ai și la ce concerte ai mai fost în ultimul timp?

MB: La concerte nici nu mai țin minte de când n-am fost, preferințe muzicale exclusive nu mai am ca pe vremuri (când ascultam numai Queen), adică sunt ceva mai tolerantă cu genurile muzicale... în momentul ăsta cel mai mult ascult și-mi plac: PJ Harvey, Portishead, Ada Milea.

DD: Mulțumesc Mirela pentru cele câteva minute acordate unui scurt interviu. Sper data viitoare să stăm mai mult de vorbă. Mult noroc în viață și sper cât de curând să-ți văd lucrările într-o galerie din Europa.

Mirela Bratu a absolvit Școala Superioară de Jurnalism (2001), este licențiată în Presa Scrisă, și se ocupă cu fotografia din anul doi de facultate. Tot în 2001 a lucrat la agenția de presă Mediafax Data Base. În februarie 2002 a obținut locul doi la concursul de fotografie organizat de revista Playboy (Nud artistic). În noiembrie 2002 a avut o expoziție foto, în colaborare, la Institutul Goethe din București. A publicat în diverse reviste de fotografie virtuale, iar o serie de imagini cu tema "nud" au apărut și pe un CD-Rom, editat de revista PC Magazine.

Adresa site-ului personal: www.miribratu.com

Cei interesați de o colaborare și aranjarea unei întâlniri pentru a vedea mapa de prezentare în vederea realizării unui vernisaj de fotografie o pot contacta pe Mirela Bratu la următoarea adresă: mirela@miribratu.com


Mirela Bratu - foto