Dan Drafta


Câteva minute cu Ciprian Furtună

Dan Drafta : Ciprian, dintre fotografiile realizate de tine mi-au plăcut foarte mult imaginile din tema "Street Photography". Ai reușit să punctezi bine viața cotidiană a Bucureștiului, Sighișoarei etc.
Ce te atrage atât de mult la această temă (Street Photography)?

Ciprina Furtună : "street photo" tratează relația dintre oameni și oameni, dintre oameni și obiecte, dintre obiecte și obiecte. Cadrul se creează spontan, trebuie să-l extragi singur din peisajul citadin, după care ai la dispoziție o secundă sau două pentru a realiza fotografia. Îți trebuie și o doză de agresivitate - pătrunzi în spațiul personal al subiectului, fără ca acesta să realizeze. Dacă își dă seama, atitudinea lui devine un subiect pentru o altă street photo. De ce mă atrage? Este cea mai provocatoare exprimare... dinamică, strălucitoare, expresivă, dar plină de coduri secrete.

DD : Îmi place interpretarea ta. Te cunosc numai virtual, dar cred că spontaneitatea ta pozitivă, la diferite teme din BadorGood (revistă de critică fotografică) și alte forumuri, discuția de la egal la egal cu câțiva fotografi profesioniști, exprimarea deschisă a ceea ce gândești, îți oferă input-ul (idei, sfaturi etc.) necesar în concretizarea unor idei de viitor. Și ca să vorbim și un pic de viitor, mai ales în perspectiva intrării României în UE (Uniunea Europeană), ce planuri de viitor ai în următorii 5 ani? Și dacă aceste planuri includ și fotografia direct?

CF : Mulțumesc frumos :) Întrebarea asta îmi aduce aminte de celebra "Ce ai făcut în ultimii 5 ani"... Planuri au existat dintotdeauna, dar abia de curând am început să am senzația că pot juca șah în cunoștință de cauză. Planurile țin de business, de fotografie și de alte câteva activități care îmi sunt dragi. Dar ideatic mă simt mai apropiat de "proletariat" decat de "patronat", așa că... rămâne de văzut.

DD: Da, este adevărat, întrebarea sună un pic a "plan cincinal" dar, cred că este bine, pentru cei tineri în special, să-și planifice proiectele de viitor pe etape de câțiva ani. În fond și aici în occident se practică la fel (planificări de proiecte, în timp - familie, casă, job), dar nimeni nu are timp de zâmbit ;).
Se extrage numai ce este bun.

DD : Am văzut o imagine din seria "Street Photography" cu titlul De Phazzed. O trupă mai puțin cunoscută prin România și cu un stil mai aparte în domeniul muzicii. Care sunt preferințele tale muzicale și la ce concerte ai mai fost în ultimul timp?

CF : Muzica bună e ca o carte bună. Genul e mai puțin important, dacă exprimarea este de calitate. Ce mai ascult?... Primele denumiri care-mi vin în minte sunt Queen, Astur Piazzolla, Les Negresses Vertes, Bob Dylan, Jamiroquai, Portishead, Dinu Olărașu, Cargo... Din când în când un Manowar, Judas Priest sau Scorpions. Nostagii din liceu. Mai sunt și alții. De Phazz - sunt necunoscuți în România, dar Buddha Bar și Hotel Costes au circulat din mână-n mână. Concerte mai puțin, pentru că din primavară de când am schimbat locul de muncă nu prea am mai văzut lumina zilei (lucrez până la ore târzii). În București există totuși viață culturală acceptabilă, pentru toate gusturile și nivelele de înțelegere.

DD: Nu pot sa zic decât, combinații muzicale foarte interesante și bune. Ciprian, mulțumesc frumos pentru cele 5 minute și sper să văd în curând imaginile tale din seria "Street Photography" într-o galerie de artă din România sau Europa, de ce nu ;)Ciprian Furtună lucrează în domeniul IT-ului într-o companie care oferă soluții și programe software pentru furnizorii de servicii, de la aplicații desktop până la hosting și furnizare de publicitate în medii online.

Imagini realizate de Ciprian Furtună pot fi văzute la adresele următoare:
http://www.pisicaverde.ro/
http://www.badorgood.com/authors.php?id=233

Cei interesați de o colaborare și aranjarea unei întâlniri pentru a a vedea mapa de prezentare în vederea realizării unui vernisaj de fotografie îl pot contacta pe Ciprian Furtună la următoarea adresă: cip@siloz.org

Ciprian Furtună - foto