Lucia Verona

Dragostea și viroza
Divertisment online

După cum bine știm din istorie, literatură si viața personală, iubirea poate avea consecințe catastrofale (bibliografie: Shakespeare, Opere complete, precum și operele incomplete ale altora, mai mici). Un exemplu de dată recentă, puternic ancorat în realitatea secolului 21, este povestea de dragoste dintre doi reprezentanți ai tinerei generații de azi, foști șoimi ai patriei, foști pionieri, actualmente onești contribuabili neafiliați politic. Ea este ziaristă la un cotidian, el lucrează ca inginer de sistem. Ei se întîlnesc într-un chat și simt imediat ca sunt făcuți unul pentru celălalt. Iubirea lor crește zi de zi, ca și, vai, factura telefonică, pentru că foarte repede vor trece de la scris (chat și e-mail) la oral (ah, vocea lui, cînd o sună la două noaptea, repede, pînă nu vine nevastă-sa din baie).

Dinu LazarEi, da, el are și-o nevastă, el are și-o nevastă, hei, hai lelița mea, el are și-o nevastă. Dar, dupa cum veți afla, nu nevasta este de vină pentru consecințele catastrofale pe care le așteptați cu sufletul la gură, ci altcineva sau altceva, poate soarta nemiloasă care se opune, pentru a cîta oară in istoria multimilenara a omenirii, unei mari iubiri. Cum spuneam, iubirea lor se desfășoară (ce mîndru sună acest cuvînt) platonic, plutind în marele Web sau grăind cu glas duios la telefon. Uneori glasul e mai puțin agreabil, soarta nemiloasă de care vorbeam îi face să se certe, ea plînge, el suferă, dar ce dulce poate fi împăcarea!

De dragul acestor minunate împăcări, ea și el se despart și se regăsesc de nenumărate ori, utilizînd aceleași moderne mijloace de comunicare. Uneori, în momentele lor de mare euforie și optimism, cei doi visează o întîlnire concretă, abia așteaptă să se vadă, să se îmbrățișeze... dar, vai, exact atunci vine doamna soartă nemiloasă sau vreun drăcușor sau cine știe cine și-i face să renunțe la orice întîlnire, să se despartă definitiv și irevocabil, mai bine acum decît mai tîrziu, cînd ar putea fi prea tîrziu. Așa că, într-o noapte caldă de iarnă, decid împreună să-și continue viețile separat. Despărțirea e grea, plină de jale și de suferință, ea ratează un reportaj de pagina întîi, el, de supărare, nici nu-și dă seama că a căzut serverul, ea primește o sancțiune de la redactorul-șef, el e dat afară, dar ce contează aceste fleacuri pe lîngă disperarea lor... Peste o zi sau două el nu mai rezistă, revine, iubirea e prea mare, nu poate renunța, așa că-i trimite, în semn de împăcare, un e-mail gingaș și suav ca Windows 98, cu un attachment floral animat cu inimioare roșii. "I love you", scrie el în mesaj. Ea e fericită, el e fericit, toata lumea rîde, cîntă și dansează (film sovietic), fericirea e generală, dă pe-afară, spre bucuria Romtelecom care numără impulsurile.

Dar vai, abia acum vine catastrofa, îndelung pregătită off line, ca să nu zic în umbră. El, de fapt, nu voia sincer să se împace, a, nu, ci să se răzbune pe ea, care refuzase să fie a lui, iar așa-zisul e-mail de împăcare conținea o armă letală. Iar ea, eroina noastră, în naivitatea ei de îndrăgostită, nu-și dă seama imediat de perfidia lui, nu înțelege ce pericol reprezintă pentru sănătatea populației de calculatoare și transmite mesajul de amor prietenelor (care fuseseră alături de ea în momentele grele ale despărțirii), pentru ca acestea să-i impărtășească bucuria. Care prietene la rîndul lor trimit florile cu inimioare altor prietene și prieteni, care...

Molima se răspîndește cu repeziciune, cuprinde toată țara, tot globul, omenirea e șocată de consecințele nefaste ale acestei povești de dragoste și nimeni nu mai îndrăznește să-i spună iubitei sau iubitului "I love you!" nici măcar în glumă.

Așa s-a sfîrșit o frumoasă poveste de dragoste online. În schimb Norton, McAffee, RAV, AVX, Panda, AVP și mulți alții vor trăi fericiți pînă la adînci bătrîneți...

Lucia Verona