Dinu Lazăr

Lucian Brânduș este fotograf


Erich Kästner avea un aforism scris într-o culegere de lirică:

Amintește-ți , deșteptule,
Pentru că e valabil oricînd,
Fotograful nu e în fotografie
Nicicînd…

Merk dir du Kalb,
Weil es immer gilt:
Der Fotograf
Ist nie auf dem Bild.

Lucian BrandusAm fost într-un cimitir din București zilele trecute și am văzut că lumea apusă se compune din tot felul de oameni perfecți care au fost ingineri, doctori, avocați și chiar mafioți - am văzut chiar mormîntul unuia care se recomandă "Tase, cel mai mare mafiot".

"Cel mai mare fotograf" însă nu am găsit, nici cel mai mic, și la urma urmei nu am găsit pe nimeni să spună la epitaf ca a fost fotograf. Poate la români nu este o meserie onorabilă, deși în lumea reală toata lumea se pricepe la fotografie și la alte lucruri care incep cu "F " cum ar fi fotbal, femei, fumat, etc.

Poate din prăpastia asta dintre ce este si ce ar trebui sa fie fotografia se naște si încercarea unora care încearcă să manevreze nemurirea ; eu cred totuși cu fermitate în ce spunea Kurt Vonegut Jr - trecutul există în continuare în trecut și viitorul în viitor - depinde de noi ce timp alegem să vedem și în ce moment dorim să fim.

Copilul acela care aprinde lumînari la mânastire este Lucian Brânduș cînd era mic, și bătrîna aceea bunica lui, care există și trăiește și acum in acel timp, ca si in altele; tipul colorat și mascat de la Sighișhoara poate fi tot el în vara viitoare și raza de lumină din biserică ne arată că ceva constant - sa-I zicem credință - s-ar putea să existe totuși și ca o rază de lumină; arborele din imaginea alb negru are rădăcinile prinse în al său trecut și pe cer nu e nici o stea de speranța; primăvara se topesc zăpezile, mereu, oricînd, daca așa vrem, și mânăstirea Sucevița rezistă vremurilor - chiar și acestor vremi - spre deosebire de vînzările în rate care se prăbușesc pe mîna unor guvernanți veseli si fericiți ca în basmele cu zîne; altfel restul zîmbetelor poate fi văzut seara la televizor sau oricînd la www.madein.ro și in restul timpurilor în imaginile facute de Lucian Brânduș, om pasionat de fotografie.

Mă feresc să spun "artist fotograf" pentru că eu cred că fotografia de artă este altceva decit " fotografia artistică " - dar ăsta este un alt subiect pentru altă dată.

În încurcătura asta de manele în care trăim, în bulibășala de răsturnări de valori în care mafiotul are monument și fotograful nu, sunt sigur că în opera domnului Brânduș avem o imagine a unor momente care se vor distila intr-o creatie.

Restul sunt vorbe, și fotografia înseamna stări si momente pe care vă invit să le vedeti aici si pe situl www.efoto.ro sau la www.fotomagazin.ro.

Dinu Lazar