Dan Iancu

Gheorghe Iova - Călare pe mușcătură
Editura paralea 45, 1998
Poezie


"Călare pe mușcătură" este un textIova sau orice altceva decât am vrea să aprobăm că ar fi poezie sau dacă vom accepta ca poezia este născută la roman sau că dacă clivezi peste sensuri unse cu ulei vei da naștere la poezie de care să te înjuri vremelnic. O da nu se poate așa să te uiți și să nu participi urlând. Eu în compartimentul de tren cu iova în Mână desfăcându-l bucăti, fragnmente, fire, fuioare, plăcuțe, firmituri, părți, componente, piese, organe, organigrame, ornitoringi, mamamăsiideiovacutextelelui.

Nu nu este o cronică și nu am de gând să vă trimit să holbați la un iova cu explicațiile date de acasă, explicații care se îmbucătura lor moale și plină de gust. Derapaj. Derapaj controlat. Derapeu. Text. Bucata de timp în care creierul nu produce cuvinte imagini fluxuri. Doar stă. așazat acolo unde îi e felul, era să spun locul. Nu e locul lui acolo cum nici a lui Isus pe o tavă sub formă de Ioan. Explicațiile le ai sau nu le ai. textul nu explică și nici nu construiește. se miră. Iova mai explică dar a lua explicațiile iova pe post de texte iova sau altele e un fals și riști să rămâi cu falca umflată, atât de umflată încât cât să nu mai rămână loc de creier. O ce creier minunat.

Impresii. Impresiile unui tren care trancăne. Trencăne. io rămas departe de text cu ochii plecați de la carte la dreapta pe un colț de ușă care de fapt nu se vede se simte într-o dupăamiază de după o dimineață cu iova bălăcit în puncte. Punctele îi folosesc lui iova ca să taie. Taie mai bine ca un cuțit. se taie și se pleacă de acolo. sau din altă parte către acolo. tehnica oțelului. Să exemplific. Pai am spus că nu. Nu exemplific. Zeul exemplificator. Iova. percepția opritului. Se oprește. mai brusc decât ai crede. Te macină. sensurile nu mai sunt direcții. Sensurile sunt tăieturi. O colecție de tăieturi. Care taie. dar ce ați fi crezut! Taie. A tăia a despărți. Luați un infinitiv și dați-i drumul pe frază. Obțineți o promisiune de iova. Nu știi când. Nu ai surprize. Al dracului sonet. de la ce vine cuvântul și ce legătură are cu cele pai spre zece versuri două catrene două terține. Mai bine nenumărate octave. Forma este elastică. Mastică. Masticație. Mesteci până ți se sparg dinții și iova îți râde în nas. Îi râzi și tu. Nimic mai prejos.

"DECAPITARE vs.CRUCIFICARE"

Dan Iancu