Ion Drăgănoiu
Alice în țara noțiunilor
Editura Universalia, 2000

 

 

În poezia lui Drăgănoiu există o aromă de carte străină, parcă o aromă de cafea într-o ceașcă goală, din obișnuință. O experiență de viață (vănător, pescar) pune momeli unor tipare mai mult ori mai puțin cunoscute. Uneori prinde la copcă:" La urma urmei cu ceva/ trebuie să te hrănești". "Nașterea limitei" și "Alternativa" sunt cele două ipostaze care-i convin.

Truda îndelungată naște năduf și atunci "Puțină liniște îți dorești./Liniște în care să meditezi, în care/ să gândești/ dacă Descartes e Franța și dacă/ Marx, Hegel, Kant nu-ți tulbură/ ființa, ființarea"... Toate relele unei nașteri cu picioarele înainte, a poeziei desigur, își găsesc nevindecarea în capul lui papa Freud și papa Jung. O ironie subțire cât ghiața unui patinuar pentru microbi salvează aparențele acestui spectacol liric.

Un ciocănel de ureche lovește, uneori, pielea tobei și atunci aflăm: "Copiii duși pe umeri/ la defilări,/ ca să vadă,/ vor scrie undeva/ o istorie/ a lozicilor." Acea minunată Iugoslavie care nu mai există, dă naștere unui poem remarcabil "În trenul de noapte 666, care pleacă de la Sarejevo la apusul soarelui". 666 e cifra diavolului, aici se permite orice complicitate, suferința e autentică, chiar dacă ea provine în urma unui" skandenberg de o noapte."

Dincolo de toate acestea, poezia lui Ion Drăgănoiu "constuiește" suflet și adună neliniști din liniștea grădinii: "Ce frumos/ că mergem în grădină/ mână în mână/ și avem grijă/ de copacul nostru tânăr/ și-l udăm/ Eu curăț omizile/ Tu îi aduci apă!/ Ce verde ar fi/ dacă nu/ i-am fi tăiat/ rădăcina" O fericire nu vine niciodată neînsoțită. Poetul știe să scrie, să încovrige planurile în așa fel încât nu are nevoie de inspirație. Ce este inspirația "La bărbierit" ,o bursă de șomaj: "Cu cât e lama mai ascuțită/ cu atât mai tânăr/ chipul meu în oglindă/ Cât de adâncă trebuie să fie/ tăietura".

Semantic lucrurile se dezleagă, dar realizăm o pierdere de alibi, ne frisonăm, chiar în oglindă. Sunt gata să spun că Ion Drăgănoiu este unul dintre cei mai buni poeți făcuți de ambiție.