Marius Oprea
Solo de tamburină
Editura Paralela 45-1999
 

 

Marius Oprea e un călător, are întotdeuna o conservă cu el și un cuțit ascuns între file, pentru că nu poți să știi unde ajungi cu singurătatea, unde doare prezența celorlalți și cum le poți desena cu salivă absența pe pernă, atunci când te trezești "pe oasele mantalei și inima CULCAT!!!ă/ sub muchia ierbii." Conserva lui ba e de șarpe, ba e de lună, ba e din măduvă de soc moale. Pe cuțit a jucat doar distanțele," fără a le putea micșora."

Chiar și o dezlipire de umărul prietenului naște frison. In poezia lui Marius Oprea somnul rodește, deșteptarea aduce imediat în preajmă scripeții reportajului. Lucrurile încep să se înșire rănite, "încet încet nodurile imaginii se destramă, se rup/ și luna se shimbă în fereastră." Sufletul poetului caută mereu un "afară" și afară un alt "afară" , că doar urme sunt peste tot.

O astfel de stare, ca o altă stare definește casa: "în casa mea e un borcan/ e apă în borcan e un pește în apă/ printre firimituri de pâine și rahații lui." Ca să nu avem îndoieli, iată încă un vers din alt poem; "doar în frigider susura și cânta un mare oraș." Omul acesta, ori a stat prea mult în casă, ca într-un dicționar, ori s-a născut pe coama unui val. Inclin să cred în dorul de ducă și frig.

Sarpele pare a fi simbolul drumului:" Hai, mai ciocnim o dată, ca să plec zî mbind/ Din cui ia lăuta și cîntă-mi de drum. Prin/ iarbă, prin rouă căzută luna șerpuind." După ce îl citești pe Marius, îți dai seama că dacă nu e lună, nimic nu este. Iubirea, în poezia lui Marius Oprea e mai mult o haină de gata, chiar dacă te srânge puțin pe la umeri, bei un ceai de sovârv și-ți trece, ori chiar îți vine.

Cel mai puternic sentiment care străbate paginile aceste cărți, este sentimentul prieteniei. Acest cuib de umăr, de câte ori este părăsit, însuși zborul devine o tristețe. Paguba este irecuperabilă, ca la bănci. Discursul poetic este destul de simplu, nu se pun postere pe oglinzi, nu se ling prafuri dubioase, se fumează sens și sinceritate, adică se trage în piept.