G. Mosari - Lumea pe dos
Editura Universal

Dalsi G. Mosari este un scriitor israelian de limbă română. Chestia asta nu spune mare lucru, dar oamenii lui sunt ba din Moldova, ba din Israel, în același timp. Prozele lui scurte sunt pline de oameni simpli, care vorbesc puțin, ca și cum nu ar dori să se amestece în propriile lor întâmplări. Din acest motiv, farmecul povestirilor sale, nu ține atât de limbă ci, mai mult de tehnica unui aparat de filmat.

Aproape nici nu observi cum ai fost introdus în mijlocul unor situații cu o singură ieșire, hazul, uneori amar, uneori sărat. El desenează omul din vreo câteva cuvinte, apoi îl înțeapă cu penița și acesta strigă au. E viu, zice Mosari, îl putem pune la lucru. G. Mosari scrie despre lucruri pe care le-a trăit personal, cititorul își dă seama imediat de acest lucru și acceptă jocul zâmbind la ironiile subtile sau își șterge câte o lacrimă cu mâna scriitorului.

Ne aflăm pe stradă și vorbim ca pe stradă, simplu și clar, dacă se poate spune așa ceva. Aceste povestiri de buzunar au haz și țin de cald. Pentru cel desprins de țârmul nașterii lui, sunt chiar niște "poale în brâu" , plăcințele neamule. Urmele sunt, evident , din Moldova, ușile din Israel. Oare barza de pe hornul casei abia a venit, sau se pregătește să plece. Dacă aflați cumva acest lucru vă rog să-mi spuneți și mie. Realitatea surprinsă "pe viu" , pare să fie o prostie, dar nu și în cazul lui Mosari.

Când te uiți în urmă și vezi în față, aproape totul, are alte dimensiuni. A "vedea " povestiri este, de fapt, talentul lui G. Mosari.