acasa

mai departe

Fiti tandri  

- Zici ca esti scriitor si nu stii cele mai elementare locuri utile celor din meseria ta?
- Cum sa nu stiu,don Pedrito, nu-ti spusei ca tocmai am fost la amazon.com?
- Amazon.com, ma persifleaza el, cine nu stie de ei? Ce, trebuie sa fii scriitor ca sa te fi dus sa vezi carti pe-acolo? - Dar unde trebuie sa te duci ca sa poti zice ca esti scriitor? il imit eu.
- Pai, de exemplu, n-ai nevoie de dictionare? La Oxford English Dictionary's Word of the Day (www.oed.com/wordofday.htm) ai fost vreodata? Sigur trebuie sa te abonezi, dar serviciul asta, cuvantul zilei este pe gratis. Dar la A Web of OnLine Dictionaries (www.artinternet.fr/city/Biblio/Autres.html) ai fost? Au echivalenta in Engleza, in engleza americana, rusa, franceza, algeriana, pana si cherokee, ca sa nu mai vorbim de dictionarul englez-clingonian. Zici ca scrii versuri dar pariez ca n-ai verificat nicicand Semantic Rhyming Dictionary
( www.links.cs.cmu.edu/dougb/rhyme-doc.html). Poti sa-i ceri rime perfecte sau rime numai pe ultima silaba, rime arbitrare ca si rime bazate pe sinonimii. Te-au naucit vreodata semnele de ipul ;o?

Poti merge la NetLingo: The Internet Language Dictionary (www.netlingo.com). La A Glossary of Literary Terms and a Handbook of Rhetorical Devices (www.uk Poti insa sa mergi la Encyberpedia (www.encyberpedia.com/ency.html) care e un portal general care sa te duca la enciclopedii online si alte mijloace de informare. La Symbols.com (www.symbols.com) poti dezlega orice cabalistica. Nu stii sigur daca ceea ce citesti se traduce cuvant de cuvant sau e o afurisita de expresie in engleza?

Tipii de la Sheffield Hallam University din UK au pus la punct o colectie (www.shu.ac.uk) de peste 5000 de astfel de expresii explicate, ba, mai mult, dau originile acestor expresii si chiar etimologii populare indeobste acceptate desi gresite. Asta ca sa nu mai vorbim de Biblioteca Congresului (www.loc.gov) unde twe poti plimba nestingherit de la documente istorice pana la ultimele legi ce le are de votat parlamentul si respectiv senatul amrican.

Te zapacesc prescurtarile in engleza? Presupun ca nu ai fost la The World Wide Web Acronym and Abbreviation Server (www.ucc.ie/acronyms/acro.html). Editia 1981 a celebrei carti Elements of Style (www.columbia.edu/acis/bartleby/strunk)de la Columbia. University e online si o poti consulta oricand. Dar daca vrei sa-ti denumesti un personaj si nu-ti mai vine nimic in minte? Pai, simplu: te duci la Eponym (C) si primesti la nume pana te saturi. Ziceai de Amazon? Daca la Amazon insa o carte e epuizata ce faci, bati anticariatele? Fraiere! Ai Books Out of Print (www.bowker.com/bop/home/BOPformsrch.html)la indemana si gaesesti orice. Vrei sa afli vesti despre o revista? Despre vreo suta de mii poti afla orice informatii vrei la Mediafinder (C). Si inca n-am trecut la locurile facute special pentru scriitori, dar ma asteapta cineva la ora asta ... - Don Pedrito? Nimic. A plecat. Si eu cum afluuu?

 

acasa

mai departe