acasa mai departe
   

Proprietatea Intelectuala?

 

Da, de ce nu? Raspunsul cel mai simplu este "si intelectualul trebuie sa traiasca din ceva."

Controversata sau nu proprietatea intelectuala in Internet este poate ultima batalie a mileniului in domeniul legislativ. Din ce in ce mai multe tari adopta legi care definesc mediile magnetice, mediul web-ului ca fiind in egala masura protejate contra pirateriei.

Sa dam un exemplu. O anumita editura are marinimia sa puna pe Internet texte integrale ale unor opere. descarci si nimic mai simplu. poti citi si rasciti acel text. In schimb esti atentionat ca folosirea in scop comercial este prohibitiva. Ar fi foarte simplu pentru o alta editura sa faca economie de culegere a textului si la drepturile de autor. Iata cum unul care nu prea depune efort poate sa iasa pe piata cu un produs, respectiv cartea, avind un pret mai mic, nu prin efort propriu sau tehnologie, ci prin hotie.

Un alt capitol foarte vizat, mai ales in ultima vreme este cel al muzicii. MP3. Nu faptul in sine de a reproduce de pe un CD o melodie, ci invazia de discuri pirat pline de mp3-uri cu foarte multa muzica. Mai ales ca spatiul ocupat este mult mai mic si costurile neglijabile. Sarmanul compozitor ale carui venituri se bazeaza pe difuzare, ramine astfel cu buza umflata. A nu se strimba din nas la expresia "saracul". Nu inseamna neaparat muritor de foame. Hotia e hotie indiferent de starea materiala a proprietarului. Asa zisa haiducie e simpatica in legende dar improprie unei societati democratice. Nu de altceva dar mai deunazi un oarecare "Gica-contra" se imbulzea sa-si declame anarhismul pe o lista de discutii.

Trebuie inteles foarte clar de catre oricine ca spre deosebire de scaunul de acasa care poate fi lasat mostenire generatii de-a rindul, ci despre ceva care timp de 60 de ani poate asigura o oarecare bunastare, deci ii da posibilitatea autorului sa traiasca si mai ales sa creeze. Dupa 60 de ani se considera ca respectiva opera a intrat in patrimoniul cultural national si universal si deci nu mai trebuiesc platite drepturi de autor. Asta nu inseamna ca ai si dreptul sa faci bani de pe urma ei fara efort. In primul caz citat e vorba de efortul de a culege, care si el e tot proprietate intelectuala.

Cato

acasa mai departe