Acasa mai departe

Net-Cafe (4)

La Internet-Caffé, ca-n Bucurestiul de altadata


Clubul New Age este unul dintre acele locuri in care te simti bine: o atmosfera rafinata, eleganta, de parca un grup de tineri gentelmani si-ar fi propus sa riste…investind in Romania.
De fapt, patrunzind inauntru, am aflat ca nici un englez nu si-a riscat reputatia de om de afaceri cu fler, ci pur si simplu un grup de curajosi autohtoni. De altfel, ambianta este, asa cum o spune si numele locului, de inceput de secol in Bucuresti: oglinzi venetiene, sobe de faianta in pastelate, un tapet elegant peste care se revarsa romantic lumina aplicelor… Ehehe! Strabunicii mei se intilneau intr-un asa club intre cele doua razboaie mondiale. Da, dar nu la internet, ci la vreo discutie despre politica, despre moda acelor "ani nebuni", la vreo sueta mondena! Oricum, amestecul de "retro" si "cyber" ma cucereste inca de la inceput. La fel si gazda, un tinar cu o infatisare deosebit de preocupata si totodata foarte deschis, foarte comunicativ. Imi da explicatii, amanunte, cu aerul celui care ma cunoaste de cind lumea. (Si daca nu - ei, si ce-i ?! - asa se fac prietenii!)
I:Cind ati inceput afacerea?
Anul trecut in mai,cred.
I:Cu ce capital ?
- Destul de mare. Nu stiu, la inceput a fost cam mare efortul pentru noi. Daca zic acuma, incepe lumea sa rida de mine dar… anu' trecut erau calculatoarele mai scumpe. Am inceput cu 10 calculatoare Pentium 200 MMX, 32 RAM voodoo ma rog chestii de genu' asta. Toata investitia, chirie cu toate cheltuielile - in avans - ne-a dus la aproape 30000$
I:Ati pornit singur?
- Nu-nu! suntem 3 asociati.
I:Cum v-a venit ideea ?
- Eram clientul unui cyber-club. Vazind ca-i merge respectivului treaba, ne-am gindit sa ne facem un club.
I:Ati fost vreodata pe Internet?
- Nu prea vizitez siturile de pe Internet decit cind am nevoie de ceva anume si citeodata mai stau pe IRC. Mai putin, caci nu prea ma dau in vint dupa Internet (Imi vine sa-i zic: "N-as fi crezut, pari mai interesat, mai aplecat catre cele noi!' insa ma abtin spunindu-mi ca poate n-are timp de hoinarit pe net.)
I:Ce v-a placut cel mai mult ?
- Siturile-pirat de jocuri. (Aha! Asa da, amice! Intuisem eu bine! Era clar: ne potriveam!)
I:Cum ati vazut totul inainte de a avea un sediu ?
- Am pornit in ideeea de a ne face cel mai frumos club, ceea ce poate ca la inceput am reusit acuma sunt niste mici probleme cu reteaua de calculatoare ceea ce incercam sa remediem la ora actuala . Ideea a fost sa fie cel mai frumos club din Bucuresti. In mare parte este frumos clubul; nu stiu cite sint mai frumoase, dar avem probleme cu calculatoarele.
I:Cum vi se pare acum, cind totul este instalat ?
- Poate a iesit un pic mai bine decit aveam noi in imaginatie . Sarind peste problemele actuale pe care le avem, a fost bine la inceput in ultima perioada ne cam vaitam ne merge cam… prostut.
I:Ce v-ati mai dori ?
- Sa reparam reteaua in primul rind, dorim sa bagam in sala de internet niste video camere sa facem chaturi cu camere video, ceea ce se va face in toamna asta, sa punem aer conditionat, ceea ce se va face la iarna asta, deci la anu' in vara o sa fie racoare si pe la noi pe aici. Nu stiu daca mai e cazul sa bagam mai multe calculatoare ca sunt destule si nu mai avem loc.
I:Ce aparatura aveti ?
10 calculatoare care sunt Pentium 200 MMX care n-au vooodoo , iar 10 sunt amestecaturile intre k6 si cyrix 32Mb RAM voodoo si asa mai departe.
I:Ce provider aveti?
- RDS
I:Sinteti multumit ?
- Da da sunt foarte de treaba ca provideri depinde de contractul pe care-l faci cu ei.
I:Cam citi consumatori aveti zilnic ?
- La ora actuala foarte scazuta chestia. Daca veneai acum cateva luni era altceva. Momentan e foarte scazuta.
- Poate cind incepe scoala o sa avem mai multi dat fiind ca sunt liceele aproape. Poate daca o sa avem si camerele o sa fie o atractie. Poate o sa fie mai bine.
I:Care va e programul ?
- Non stop
I:Cit costa ?
- Tarifele sunt impartie in doua. Noaptea dupa ora 12 tariful este mai mic: 5 Jocurile 10 e-mail-ul si IRC, iar internetu' 15 dupa 10 dimineata 10,jocurile 12 e-mail-ul si IRC, 15 Internetul si download.
I:Cam care e media de virsta?
- Media… sunt liceenii. Vin foarte multi pentru internet care sunt trecuti de virsta liceului. Salile de jocuri au clientela copii pana in 18 ani.
I:Cei care vin sunt romani ?
- Da vin destul de des si straini care folosesc internetul si e-mail-ul.
I:Cum vedeti viitorul acestei afaceri ?
- N-am o viziune prea buna dat fiind ca in zona noastra aici au rasarit foarte multe intr-un interval foarte scurt de timp. Ceea ce ne afecteaza afacerea propiu-zisa. Va supravietui cel care va oferi servicii mai bune de acum incolo.
I:Credeti ca numarul crescind de calculatoare personale de acasa va poate face concurenta ?
- Nu. Adica… alea sunt pur si simplu de joaca, nu au retea si nici internet. Poate daca niste copii au o retea in bloc dar nu-i acelasi lucru.
I:De ce credeti ca a crescut intr-atit numarul internet-caffé-urilor in Bucuresti?
- Jocurile fiind pe computer sunt mult mai diversificate, de aceea sint cautate. Inainte erau jocurile acelea electronice de care te plictiseai, acum ai mai multe posibilitati. E o afacere de viitor si chestia asta a luat amploare acum de vreo 2 ani.
I: Si cam ce jocuri se joaca ?
- StarCraft, FIFA, DeltaForce, Quake-ul.
I:Va faceti planuri ?
- Intentionam sa organizam niste concursuri in viitor de Delta Force poate chiar StarCraft dupa ce reparam reteaua. (Frumoase planuri, n-am ce zice! Pacat ca nu invat pe-aproape, ca mai bagam eu cite un gol-doua pe la cite o ora!…)
- Mult succes! (Spun cu voce tare, inghitind in sec. Ma si visam in competitie, ca un fante bucurestean din anii '20 in decorul lui New Age, dar nu in fata mesei cu postav verde, ci in fata monitorului cu un Sprite in mina stinga - in locul cafelei mocca aburinde - si facind ocheade vreunei vecine tunsa retro! Poate totusi, cine stie?! Voi mai strabate centrul aglomerat al Bucurestiului in cautarea intimitatii unui loc atit de…chic si de bine "asezonat" cu jocuri si alte noutati.

 

Florin Stiuca

Acasa mai departe