acasa mai departe
Civilizations Test of Time  

 

- Se pare ca e 3D! oricum, dupa cit consuma din procesor pe NT (100%) e ori 3D, ori este un virus...

- Ce zici? Da, grafic e mult mai variat, unele "forme de relief" se misca, capra paste, niste insecte se scurg in mare goana intre doua gauri in pamint, unitatile sint animate, dau din picioare (sau aripi, sau antene) cind se misca de la o casuta la alta, sau cind se bat...

- Sunt si lipsuri fata de versiunea originala: sala tronului lipseste, lipseste si vederea asupra orasului (ce victorie era cind vedeai marketplace-ul construindu-se) si, mai ales, lipsesc consilierii ("Let's have lunch, sir!"), ambasadoarele, filmele pentru minuni (ce proasta idee! la Alpha Centauri sunt o placere de privit...). In rest, imbunatatirile la care te-ai astepta: unitati noi (bigger better faster), desene noi (si evident diferite in versiunile SF, fantasy... si chiar in versiunea extinsa). Diferitele rase se nasc in mediul adecvat exista chiar un scenariu (Midgard), cu o mica poveste (un mare vrajitor rau care e pe cale sa-si scuture lanturile, tu vei fi eroul care scapa lumea de el).

O diferenta majora este introducerea ideii din Lords of Magic (iti amintesti?) : aceea a lumilor paralele, de exemplu in fantasy exista lumea de suprafata (cum o stim, cu munti, paduri, campii), dar mai exista si cea subterana (un labirint de coridoare presarat cu sali/grote pline de comori), o lume subacvatica ce ocupa , evident, tot ce e ocean in lumea de suprafata) si chiar o lume cereasca, destul de saraca (chiar si conceptual, e cam aiurea sa minezi norii...). Similar, lumea SF (care incepe cu textul clasic: ai ajuns la o planeta, ai naufragiat, omenirea - sau "gindacirea"- trebuie sa o ia de la capat) beneficiaza de suprafata planetei pe care iti incepi aventura plina de mici surprize (terenuri impasabile, oarece bastinasi) la care se adauga orbita din jurul planetei (plina de ramasitele unor statii planetare apartinind unor civilizatii staravechi, locuibile), si inca 2 planete, o pitica inghetata si o giganta gazoasa fierbinte ce se pot coloniza si explora in timp, pe masura ce redescoperi transportul spatial.

Aici toate civilizatiile se nasc pe planeta originala si o idee buna e aceea ca resursele sint mult mai bogate in noile medii de viata, asa ca orasele cresc repede si e foarte rentabil (asta compenseaza cumva faptul ca orasele incep tot de la dimensiunea 1, fata de Alpha Centauri unde incepeau la dimensiunea 3).

Versiunea extinsa are tile noi de asemenea, iar ideea simpatica aici e ca jocul nu se termina cu lansarea navei, ci nava ajunge la alta planeta si incepe o noua colonizare...

 
acasa mai%20departe