acasa mai departe
   

Chat si lege

Cine nu doreste sa intre pe un chat si sa stea de vorba cu altcineva despre vreme, literatura, fotbal etc.? Dar chat-ul ca loc de discutii libere prezinta niste probleme uneori surprinzatoare.

In general ne bazam pe bunul simt al fiecarui participant la discutii. Datorita libertatii inerente, mai ales din punct de vedere tehnic, unii se elibereaza de ingradirile sociale, impuse sau nu, si evident cauzeaza neplacere, daca nu chiar distrug temporar discutia.

Nu doresc aici sa fac un rechizitoriu ci numai sa incerc sa aduc niste probleme in fata dumneavoastra.

  1. VOCABULARUL FOLOSIT. Nu oricine este dispus sa "asculte" anumite cuvinte. Ideal ar fi ca sa existe o impartire in camere unde sa existe o anumita gradatie pina, de ce nu, la licentiozitate. Nu se poate delimita si nu se poate crea un program de chat suficient de destept care sa poata demarca un astfel de limbaj. Exista uneori incercari de dictionare. Reusitele nu sint pe masura asteptarilor si se poate intimpla ca sa nu poti scrie ca ti s-au muiat picioarele:))). Existenta unei taste prin care sa nu mai vezi respectivul personaj care te deranjeaza este salutara.
  2. TESTELE. Un sfat, nu aglomerati discuutiile de pe chat cu "test". e infernal mai ales cind vrei sa urmaresti o discutie. Nici alte forme de test (numaratul, scrisul litera cu litera) nu sunt solutii. Puteti, in caz ca nu aveti rabdare, sa aruncati o poanta. Daca dupa a doua nu aveti rezultate, renuntati pentru un timp la chat. Nimeni nu este dator sa suporte nerabdatorii.
  3. CRITICILE. Plictisitor chat. Ce lipsa de subiecte. Domnilor, nu suntem la o sedinta de partid. Nimic mai jenant decit aceste remarci. Dovedesc pe linga lipsa de toleranta si o anumita uscaciune. Cine nu vrea nu e tinut cu forta.
  4. REPETITIILE. Uneori agasante, alteori pline de umor, repetitiile sunt si ele o forma de incarcare deseori inutila. Ignore daca nu exista moderare sau suportati cu stoicism. Se poate intimpla ca respectivul sa caute cite ceva. Daca devine clar ca este numai rautate, cel care are oarece atributii pe chat va trebui sa-l elimine. In cazuri extreme chiar o clasa de IP-uri.
  5. ELIMINARILE. Normal ar fi sa fie un moderator care sa nu participe la discutie. Din pacate un astfel de personaj trebuie platit si el insusi trebuie sa aiba suficienta cultura si diplomatie. Aplanarea unui conflict tine neaparat de aceste doua atribute. In plus trebuie sa aiba la dispozitie o harta a IP-urilor pentru a nu elimina nevinovati. Pedepsele colective sunt de neadmis. Deasemeni el trebuie sa apere situl de haeckeri.

Cato

acasa mai departe