Acasa mai departe

Net-Cafe (2)

La (Cyber Zone???) am intrat intr-o zi ingrozitor de calduroasa. O casa veche, nu foarte atragatoare insa linistita, aproape de Foisorul de Foc. Acolo atmosfera era binefacatoare: aerul conditionat este, fara indoiala o mare cucerire a omenirii! Trei camere: una cu serverul si celelalte cu trei, respectiv treisprezece calculatoare. (Ciudata repartizare: un "separeu" si inca o sala cu un numar norocos!... Ce-or zice clientii?).

Inauntru era gol: doar un pusti se juca la un calculator si trei angajati ai clubului. Am intrat in vorba cu unul dintre ei, dar cind i-am pomenit de interviu m-a trimis la un alt coleg, acesta, la cel de-al treilea, apoi am ajuns tot la primul: custodele.

Ca sa nu-i mai sicii, au acceptat sa-mi raspunda. "Un interviu colectiv, in cor!" mi-am zis. A luat foaia de hirtie in mina, m-a privit o clipa neincrezator, incercind sa se eschiveze. Cind a mai vazut si reprotofonul s-a blocat de tot. A invocat cu un fel de cochetarie amestecata cu prudenta specifica oamenilor care intra prea rar in relatie cu mass media. (Si cind te gindesti ca n-aveam nici o legatura cu nici un mare trust de presa!...).

In fine, consimte, dar vrea sa se exprime in scris!... "Are trac!" mi-am zis si am mustacit. "Va-sa-zica nu numai eu, la mate!..." Dupa nici 10 minute, realizind un extemporal in gasca, mi-a restituit foaia; un pic sifonata, un pic umezita de transpiratie. "Aha! Au avut toti emotii!" am gindit un pic prea multumit de mine. Iata si raspunsurile, cam scurte, ce-i drept.

I:Cind ati inceput afacerea ? R: feb. '99.
I: Cu ce capital ? R: Nu prea mare.
I: Singur ? R: Nu.
I: Cum v-a venit ideea ? R: La sugestia unui prieten.
I: Ati fost vreodata pe Internet ? R: Da.
I: Ce v-a placut cel mai mult ? R: Totul.
I: Cum ati vazut totul inainte de a avea un sediu ? R: Bine.
I: Cum vi se pare acum cand totul este instalat ?
R: La fel de bine . I: Ce v-ati mai dori ?
R: 10 fete superbe, toate ale mele.
I: Ce aparatura aveti ? R: Pentium 2 la 333Mhz placi video Voodoo, 4Gb Hard, 64Mb Ram, multimedia. I: Ce provider ? R: RDS.
I: Sunteti multumit ? R: Nu prea.
I:Cam citi consumatori aveti zilnic ? R: Aproximativ 100.
I: Va ajung locurile ? R: Acum da, la toamna nu stim.
I: Care va e programul ? R: Non stop.
I: Cam care e media de varsta ? R: 18-20 de ani.
I: Cei care vin sunt romani? R: Marea majoritate.
I: Ce aplicatii/programe sunt mai cerute ? R: Nu am facut o statistica.
I: Tineti si jocuri sau numai acces internet ? R: Si jocuri. I: Cit costa ? R: Jocuri 10mii lei. Internet 25mii lei.
I: Cum vedeti viitorul acestei afaceri ? R: Nu ne putem pronunta inca.
I: Credeti ca numarul crescand de calculatoare personale de acasa va poate face concurenta ? R: E posibil
I: De ce da sau nu ? R: N-am zis nici da nici nu. I: Va faceti planuri ? R: Intotdeauna
I: De ce credeti ca a crescut intr-atat numarul cluburilor de calculatoare in Bucuresti ? R: E modern.

"Ce-ar fi sa scot acum un marker rosu, sa ma distrez un pic?" ma cutreiera un gind rautacios. "Of, oamenii mari sunt cam emotivi!" Cred ca erau obisnuiti cu chestionarele, grile, sondaje sau ce-or mai fi ele caci doar seara de seara se mai dau rezultate despre popularitatea politicienilor, a partidelor, despre nivelul de trai si despre alte chestii complicate.

In fond, intrebarile mele erau chiar nevinovate si culmea e ca insusi "grupul raspunzator" ar fi avut de cistigat ceva popularitate. Si cite lucruri nu mi-ar fi putut spune despre toate jocurile de acolo si despre calatoriile pe internet ale liceenilor care, in timpul anului scolar, umplu clubul. Trebuie sa recunosc: n-a fost un succes, n-am aflat mare lucru, dar puteti incerca si voi. Au jocuri bune, e liniste, e aer conditionat...

Florin Stiuca

Acasa mai departe