acasa

mai departe

Philo- Sophos  

-"Si cand a terminat organizarea constitutiei in felul pe care l-am descris s-a vazut deodata asaltat de oameni care veneau la el sa-l sacaie privitor la legile sale, criticand ici si punand in discutie dincolo pana cand, fiindca nu vroia sa schimbe ceea ce decisese si nici sa fie obiectul relei vointe a oricarui atenian, a pornit intr-o lunga calatorie in Egipt atat ca sa-l vada cat si ca sa faca comert lasand sa se stie ca nu se va intoarce timp de zece ani. Considera ca nu era nici o nevoie sa puna el insusi in functiune personal legile, ci ca fiecare trebuia sa asculte de ele asa cum fusesera scrise."

- Ce-i asta, don Pedrito?

- Povestea constitutiei ateniene. Intr-un fel de aici porneste totul, chiar si o parte din mine. Gasesti totul scris pe sarmele astea absolut totul. De la ei, grecii , fragmentele presocratice, cei mari, Plato, Aristotel la Parintii Bisericii si chiar apocrifele, la romani, pana in Evul Mediu toate textele au ajuns cumva pe Web. De altfel aproape toate marile texte filosofice legate intr-un fel sau altul de religie (si majoritatea sunt) sunt prezente in Enciclopedia Catolica. De parca oamenilor le-ar fi fost frica nu cumva sa lipseasca. Filosofia lumii asteia este mult mai prezenta decat arta ei, daca vei cauta nitel.

- Dar modernii, don Pedrito? Dupa Evul Mediu n-a mai fost nimic?

- Intrebi de parca n-ai sti deja. Confesiunile lui Rousseau sunt prezente si tot prezente sunt si scrierile lui Descartes, Leibnitz, Hume, Mill si toti ceilalti. Chiar nici nu mai trebuie sa-i cauti pe acestia fiindca ce nu are colectia de texte a universitatii Tennessee la Martin, are Yale University in cadrul proiectului Avalon, iar ce nu gasesti nici aici vei descoperi mai devreme sau mai tarziu la MIT. Ce gasesti mai greu sunt cele cu copyright inca valabil. Greu de convins simpaticii deconstructivisti ca banul vine si din daruirea pura si simpla a ideii.

Dar sunt manuale interactive de istoria filosofiei on line si prezentari ample, sunt reviste de filosofie cu text integral pe web(Connexions, Dialegesthai; Rivista telematica di filosofia, Psycoloquy, SORITES; An Electronic Quarterly of Analytical Philosophy, etc. ) si locuri de discutie (cti-textual-studies mailing list archive, PHILOS-L: Philosophers in UK/Europe)dar mai ales sunt textele in sine.

- Mai vrei?

- Nu, don Pedrito, nu inca, lasa-ma sa citesc.

 

acasa

mai departe