Acasa mai departe
Intregul glob e locul meu de joaca

Omul e un animal social

 

Imagineaza-ti: ai avut o zi proasta. Intai si-ntai drumul la serviciu te-a omorat. Apoi vrafurile de dosare de pe birou te indoaie. In fine doza zilnica din opiniile sefului te scoate din minti.

Vii acasa la o baie calda si te gandesti ce te-ar putea relaxa. iti trece prin minte ca te-ai putea intalni cu prietenii, te incui in camera ta si Voila!.

Extras dintr-unj roman futuristic? Nu! O mostra doar din viata unui tanar normal, intre 22 si 25, de ani. Proba completa ca intr-adevar Internetul ne-a schimbat viata.

Apuse sunt zilele cand te scociorai prin buzunare sa ai o convorbire cu amicul care lucreaza in Australia, apusa si vremea cand asteptai cu sufletul la gura postasul cu scrisoarea iubitei. Toate acum se pot rezolva din propriul dormitor.

Fie ca tata vrea sa chat cu fiul aflat la bursa la Yale, fie ca mama vrea sa stie cum o mai duce cu sarcina fiica maritata in Suedia, Internet Relay Chat e la indemana.Si totul in timp real. Te logezi in serverul de chat (la fel cum o faci in serverul de WWW ca sa te plimbi pe Web), alegi un canal si iaca.Feresatra spre lume ti-e deschisa in sens literal.

Poti sa te numesti fantele, groh sau DrJekyll totul depinde de ce fel de oameni doresti sa atragi.Si cea mai buna parte a acestor servere este ca prezinta un nivel deschis oricui se conecteaza. Nu mai exista bariere de nationalitate, limba, sex. Poti fi unul nou de 12 ani sau un strateg obosit al Armatei Aeriene Americane. Cata vreme e vorba de chat esti tratat egal.

Conceptul poate suna incredibil. Chiar si pentru cel mai introvert dintre noi se deschid posibilitati noi.Socializarea, odata apanajul celor cu apetenta socilizanta, linistit invidiati de cei mai potin sociabili, acum e la indemana oricui. Comunicarea este mult usurata prin scris. Cu toate ca in timp real, chat-ul ofera timidului acel fragment de timp in plus ca sa nu-i fie frica de propriile vorbe.

In plus esti cunoscut numai dupa porecla si scris. Cele mai adanci sentimente isi pot gasi astfel expresia. Ken Scheller de la Inner Minds, firma de counseling in Virgina ne spune, " Camerele de chat nu ofera o sansa pentru cine stie ce, sunt doar un loc unde poti intalni pe cineva nou. Dar aduc foarte mult cu acele cunostiinte pe care le faci la o petrecere: conversatia poate fi superficiala, dar poate duce la una mai adanca. Online poti cunoaste pe cineva intr-o camera de chat, dar poti mai tarziu sa-l/s-o inviti la un dialog mai serios die intrcamera privata, fie schimband adresele de e-mail." El continua: "Cand ai ocazia on-line sa cunosti persoane te inveti sa le cunosti dincolo de aparente. Exersandu-mi capacitatea de a asculta mi-am dezvoltat-o pe cea de a vedea in oameni. Internetul este un loc unde poti cunoaste oameni cu fatada data la o parte. Poti incepe sa vorbesti mai usor din inima"

Ciclul de viata al unui chatter s-ar putea rezuma asa: incepe ca o fascinatie, se dezvolta in dependenta si devine obisnuinta.Majoritatea celor dinauntru au cuvinte bune despre aceasta preocupare care le creste cercul de cunostiinte si prieteni. Ei pot fi prezenti si in cadrul unei intalniri generale a irc-ului, intalniri care au loc periodic.

Evenimentele din irc se intampla sa interfere cu cele din viata concreta. Exista atunci, asa cum e si de asteptat, extinderea fenomenului dincolo de limitele sale firesti.

 

Harpreet

Acasa mai departe