Acasa mai departe

 

DA - Cum credeti că ar trebui să fie conditiile de pregătire în universitătile de la noi? ( profesori, programă, laboratoare, biblioteca, Net ..)

CG : A fost un lucru interesant la TUE (Universitatea Tehnică din Eindhoven): tuturor studentilor din primii doi ani li se dă (imprumută) din partea facultatii cite un laptop. La noi ar fi bine dacă s-ar mai cumpăra niste calculatoare, cit de cit actuale si care să aibă si RAM înăuntru. Eu simt si lipsa unui acces Internet mai rapid. Cred că, oricum, situatia din Bucuresti e mai bună decât în restul tării, din acest punct de vedere.

AS - Profesorii de la curs ar trebui să fie mai apropiati de studenti, să mentină un dialog cu ei si să-i cunoasca măcar pe cei mai buni (daca nu sa-i sustină). Si să nu piardă contactul cu realitatea, adică aplicarea efectiva a teoriei pe care o predau; eventual să fie la curent cu noutatile din domeniu. Cei de la seminarii si laboratoare ar trebui să fie mai dinamici si mai inteligenti. Programa? Cred că ar trebui să se învete limbajul C (chiar C++) în primii 2 ani de facultate (ceea ce nu se întâmplă acum), iar în rest nu stiu ce să zic. Poate ar trebui eliminate lucrurile inutile (dar n-as putea spune precis care sunt acestea). Laboratoarele ar trebui populate cu calculatoare (în locul râsnitelor de acum). De exemplu grupa mea are două laboratoare pe săptpmână, la unul dintre ele stăm 2 studenti pe un 286, iar la celălalt stăm 2 pe un Pentium 133 cu 32 MB RAM care se miscă foarte greu din cauza lui Windows NT. De fapt, nu sintem chiar 2 studenti la un calculator, pentru că unii mai lipsesc... Despre biblioteca nu pot spune mare lucru pentru că nu prea am trecut pe-acolo. În principiu as vrea să fie deschisă mai mult timp si accesul la cărti să fie mult mai simplu. Accesul la Net ar trebui să fie posibil de la orice calculator din facultate si rata de transfer să fie cât de cit decentă (la circa 1KB/s, cât e acum îti ies peri albi până faci un download). De asemenea, ar fi o idee bună dacă s-ar rezerva anumite perioade de timp în care studentii să aibă acces liber la laboratoare (si la Internet).

BS - În primul rând e nevoie de trei studenti si un antrenor, capabili si dornici să obtină rezultate la concurs. În al doilea rând de un manual bun de algoritmi. În al treilea rând de cursuri de algoritmi sau suficient de usoare pentru a se putea lipsi de la ele o perioadă. Noi am avut toate aceste conditii.

LP - Cred că cei care doresc să învete sunt ajutati suficient în cadrul Universitătii. Programa de studiu este un pic cam stufoasă si are o multime de materii de matematică destul de putin folositoare. Pregatirea pentru concurs a constat dintr-o multime de antrenamente si studii de cărti de algoritmi puse la dispozitie de domnul Adrian Atanasiu. In schimb nu am putut gasi un laborator în Universitate în care să ne putem antrena (majoritatea erau prea slab dotate, iar restul erau prea aglomerate).

DA - Care au fost avantajele si dezavantajele pe care le-ati simtit la Eindhoven - fata de ceilalti participanti.

CG : Ar fi fost bine dacă am fi avut la dispozitie măcar un laptop. Ne-a lipsit si asta s-a văzut la "Visual Age for Java Challenge". Multi dintre ceilalti aveau laptop-uri, mai ales cei din Georgia Tech, care au si câstigat concursul de Java.

AS - Nu am simtit cine stie ce avantaje. Stiam doar că suntem pregătiti destul de bine. Dezavantaje? De exemplu, am văzut doi "adversari" care aveau fiecare câte un laptop (ceea ce pentru studentul român este de obicei un vis).

BS - Avantaje: antrenamentele serioase.

LP - Avantaje: foarte multe antrenamente, experienta lui Bogdan, Stănescu, care a mai participat si la ACM - World Finals din 1997, tehnicile de programare si depanare pe care ni le-am pregatit de-a lungul antrenamentelor sau pe care ni le-a propus antrenorul Dezavantaje: Nu cred ca am fost dezavantajati in vreun fel la Eindhoven. Ne-am simtit cu totii foarte bine si ne-am făcut prieteni din alte echipe. Majoritatea programatorilor erau foarte fericiti pentru că aveau ocazia să participe la finală. În schimb, în ziua concursului am avut un ghinion extrem de mare: am stat foarte mult la problema H, pe care majoritatea echipelor au făcut-o imediat, si cred că acest lucru ne-a dezavantajat, mai ales că cele mai dificile probleme erau de matematică, iar noi stăteam foarte bine la acest capitol. Pentru a 7-a problemă mai aveam nevoie de maxim 10 minute. Stiam să rezolvăm toate problemele, dar faptul că am pierdut prea mult timp cu una din problemele usoare ne-a făcut să ne depărtăm de primul loc. -

DA- Daca ati putea numi trei discipline importante (profesori) si trei inutile în progama de studiu.

AS - Nu pot să mă pronunt... toate disciplinele sunt utile la ceva, iar într-o măsura mai mică sau mai mare toate se aplică în informatică. Cele care mă intereseaza mai mult le-am învătat mai devreme si de aceea cursurile mi s-au părut slabe, dar pentru cei ce le văd prima dată cred că sunt foarte importante. Exemple: tehnici de programare, structuri de date, bazele informaticii. BS - Discipline importante:Horia Georgescu - Tehnici de programare, Ioan Tomescu sau Octavian Basca - Structuri de date, Luminita State - Inteligenta artificiala Discipline inutile: cele de matematică, la care nu se face legătura cu algoritmii si progamarea.

LP - Cam la fel cu Bogdan, cu observatia că eu consider că toate materiile studiate ne-au ajutat mai mult sau mai putin; la cele care ne-au ajutat mai putin se putea renunta (majoritatea au fost de matematică). Problema este că materiile enumerate de noi au fost studiate 1 semestru si nu prea s-a intrat în detaliu, în timp ce alte materii au fost studiate 2 semestre în detaliu, dar nu aveau nici o legătura cu programarea.

PolitehnicaDA :Care au fost revistele, cartile de specialitate (siturile Web) cele mai utile in pregatire?

CG : Am folosit (si ii multumim profesorului Adrian Atanasiu pentru amabilitatea cu care ni le-a pus la dispozitie) cartea lui Udi Manber si cartea lui Corman, Leiserson si Rivest.

AS - Noi am folosit o singură revistă - Gazeta de Informatică, iar dintre cărti as aminti Ioan Tomescu - Data Structures si Udi Manber - Introduction to Algorithms. Site-urile web care ne-au folosit au fost cele care au publicat seturi de probleme de la concursuri ACM (regionale sau finale).

BS - Pentru mine personal cea mai importantă a fost experienta din liceu, din facultate si de la alte concursuri de programare. O oarecare utilitate au avut-o si cărtile: Udi Manber - Introduction to Algorithms (A Creative Approach), Thomas Corman, Charles Leiserson, Ronals Rivest - Introduction to Algorithms.

LP - Toti am studiat după aceleasi cărti, asa că nu le mai enumer. Cred că o foarte mare importantă au avut-o site-urile de la ACM, de unde am lucrat majoritatea problemelor date la regionale sau la finale în ultimii 7-8 ani. Eu consider că numărul foarte mare de antrenamente au fost cele care ne-au adus un loc fruntas în finala ACM (si la South-Eastern Europe Regional Contest, unde am luat locul 1).

DA :Care sunt planurile de viitor ale Dvs? Ce realizari profesionale si personale intrevedeti?

CG : Eu deocamdata ma ocup de doctorat si de firma mea.

AS - As vrea să termin facultatea în România; apoi să plec ân străinătate pentru studii postuniversitare si/sau pentru angajarea la o firmă de soft (de preferat una puternică). Nu intentionez să rămân în străinătate; as vrea să mă întorc si să-mi fac firma mea de soft în România. De asemenea, n-ar strica dacă as reusi să mă angajez la vreo firmă românească sau străină, în vacantele de vară, până termin facultatea.

BS - Să lucrez ca programator la o firmă, preferabil din tară, si eventual să rămân asistent la o universitate din Bucuresti. Realizările profesionale probabil nu vor fi personale, ci în colaborare, si de aceea nu sunt usor previzibile.

LP - As dori să studiez în continuare inteligenta artificială si în special învătarea autonomă, pentru care mă gândesc la un doctorat la o universitate cunoscută din USA sau Canada. În tară nu prea se studiază asta, asa că interesul este destul de redus. Ca realizari profesionale imi doresc mult să particip la construirea unui robot autonom.

DA: Vă multumesc pentru amabilitatea cu care ati răspuns la intrebări si vă doresc mult succes, im continuare

Adresa de e-mail a echipei UNIBUC este: unibuc@phobos.cs.unibuc.ro

 

Acasa mai departe