Acasa mai departe

Monitorul

Ideea unei reviste a presei romanesti s-a nascut in urma cu doi ani, atunci cand prietenul (si in acelasi timp seful) meu Mihai a ajuns la concluzia ca este prea obositor si complicat sa citesti presa romaneasca pe Internet.

Ziarele tiparite le cumperi de la chiosc, te instalezi comod (in tramvai, acasa in fotoliu, sau la birou - daca ai timp si esti lasat in pace) si stii foarte bine ce urmeaza: citesti editorialul preferat de pe prima pagina, intorci pagina si arunci un ochi plictist la scandalurile politice, vezi ca iarasi a crescut cursul dolarului si iarasi ai un gol in stomac, dai repede pagina si te uiti ce fotomodel ne mai ofera baietii de la ziar. Gata, ai citit si ziarul asta.

Mai "citesti" cel mult inca 2-3 alte jurnale si ori te plictisesti, ori ai treaba, ori ai ajuns la destinatie si cobori din tramvai. Ce te faci insa cand esti in America si vrei sa vezi ce mai e pe la noi? Sau ce se intampla cand seful tau ar dori sa stie ce se intampla cu Bancorex, pentru ca a auzit la radio o stire, dar nu prea a inteles bine: E chiar asa de grav? Care este de fapt istoria acestei afaceri?

In aceste cazuri este clar ca nu poate fi vorba de ziarul tiparit. Fie acesta nu exista, fie el exista sub forma unei stive uriase de hartie in care trebuie sa faci arheologie. Daca ai norocul sa lucrezi intr-o institutie mare (de exemplu o banca) care are propriul serviciu de presa, si daca acest serviciu chiar functioneaza si face in fiecare zi o revista a presei, e bine. Daca nu, iti ramane doar sa lansezi browser-ul, sa iti sufleci manecile si sa incepi sa cauti pe Internet publicatiile romanesti. Daca nu stii unde sa le gasesti, te duci in locuri precum www.ziare.com si afli repede ceea ce doreai. Si incepi sa surfezi ...

Unele site-uri nu sunt actualizate de luni de zile, altele se incarca atat de greu ca renunti, altele ofera doar 2-3 articole si mai departe te invita la chiosc sa faci bine sa cumperi tiparitura. Cele mai multe dintre ele nu au facilitati de cautare in arhiva, etc, etc. Asa ca ne-am gandit ce frumos ar fi sa existe un loc in lumea Internet pentru toti cei interesati sa afle ce scriu ziarele romanesti. In acest loc ar trebui sa poti afla in 5 minute cam tot ce se discuta in presa, care sunt parerile de astazi ale liderilor de opinie, care sunt subiectele majore ale zilei.

Ar fi bine deasemenea sa poti vedea care a fost evolutia in timp a unui anumit fenomen politic, social, economic, sa vezi cum au evoluat parerile unor editorialisti precum Cristoiu sau C.T.Popescu, etc, etc.....

La vremea aceea aceasta idee era doar un vis frumos pentru ca nu existau nici oameni de presa, nici tehnicieni si nici bani pentru a incepe o astfel intreprindere. Norocul nostru a fost ca anul trecut l-am intalinit pe dl. Alexandru Lazescu, presedintele Grupului de Presa Nord-Est Medianet, editorul a 18 ziare locale in Romania. Om vechi de presa (a fost unul dintre initiatorii revistei "Viata Studenteasca"), dl. Lazescu apartine deasemenea lumii IT (profesor la Facultatea de Automatica din Iasi).

Nu am avut nevoie de mai mult de 5 minute pentru a-l convinge ca ideea noastra este buna. Dansul avea deja in minte acest lucru de foarte mult timp. Asa ca impreuna cu Bogdan, Theo si Doru - internetauti cu vechi state am inceput sa construim acest site (si multe alte proiecte similare care vor aparea la lumina in curand), folosind uriasele resurse umane ale Nord Est Medianet (peste 1000 de jurnalisti).

Partea cea mai grea a fost sa vorbim aceeasi limba: programatori, ziaristi, oameni de marketing si vanzari. Din punctul de vedere al omului de IT, care este omul orchestra - dezvolta produse, mufeaza cabluri, instaleaza sisteme de operare, ziaristul este de cele mai multe un personaj dificil: nu vrea sa lucreze decat in Word, nu ii place sa il obosesti cu completarea de formulare, nu foloseste decat fontele romanesti de acum 5 ani, tipa ca nu are retea, dar uita ca a dat din picior si a scos cablul din mufa, nu ise aprinde monitorul si zice ca departamentul tehnic iar nu vrea sa repare calculatoarele, s.a.m.d. Insa ziaristul vine noaptea la ora 10 seare si pana dimineata clampaneste de zor.

Cand venim la servici vedem ca el a citit vreo 100 de pagini de ziar, a facut relatii intre toti si toate si final a realizat un rezumat de 5 pagini. Ce mare lucru? Ba e mare lucru: Acest rezumat chiar iti spune ce se intampla astazi in Romania!

Cezar Mihaila 6 mai 1999

 

 

Acasa mai departe