acasa

mai departe

Hai la Film

 

- Sub palmieri plaja. Orasul se goleste. Ziaristii au plecat sau aproape. Ne rezervam plaja pronosticurilor. E marele joc al zilei. Bilantul e pozitiv. Filmele au fost in mare parte bune desi multa lume regreta absenta starurilor, a stralucirii. Un festival prea putin pe strasuri fata de cel din 97.

- Ce patisi, don Pedrito - e poate prima data ca-l iau nitel peste picior - visezi cu ochii deschisi? Ai fost vreodata la Cannes? La la Leeds, la Berlin sau la Venetia ? Ai vazut vreodata vreun festival al singurei arte platite a zilelor noastre?

- Eu? La Cannes?! Ma umfla rasul. Don Pedrito, zic, afara doar daca nu se roteste de tot cu fundu'n sus pamantul ma vezi tu pe mine pe plaja la Cannes?

- Dar acum poti merge, se insufleteste piticania. Nu intelegi ca poti? Poti afla ce filme sunt, poti sa vezi interviurile cu ei, cu cei mari si sa vezi fragmente de filme. Mai e putin si vei putea chiar sa le vizionezi pe toate din concurs. La urma urmelor poti asculta radio de te miri de pe unde, ce mare lucru e ca intr-un an, doi, sa poti vedea totul pe computer?

- Nu esti cam optimist, don Pedrito? ma indoiesc eu, Toma necredinciosul vesnic fata cu aceasta creatura a panzei de paianjen, de parca faptul c-o vad n-ar trebui el insusi...

- Nu sunt, uite la Moscova , sa vezi festival frumos, si ce minunat e prezentat. Chiar si Slovacii isi prezinta festivalul national, chiar daca locul e mai putin elegant. De ce crezi ca n-ai sa poti calatori si tu printre actorii si regizorii care-ti fac serile oricum stralucitoare pe ecranul ala zumzaitor si prost de televizor? La Deuville , locul unde nostalgia nu se termina niciodata. De Cinema Mediteraneen la Montpellier n-ai auzit nicicand? Si mai te lauzi ca esti cultivat? Sau chiar a un festival mai mic cum ar fi cel tinut de Amnesty International si poti vedea cum gandesc cei care vor sa lupte pentru drepturile omului si care au facut-o mult inainte ca Europa sa se liberalizeze. Nici festivalul de la Lucarno nu e de aruncat si e bine reprezentat pe Web. Poti sa te duci la Karlovy Vary (cred si eu ca ti-ar placea), la filme documentare , sau la Londra sau la Torino daca esti incepator. De vrei sa te intorci acasa si-ti place filmul etnografic poti si pe-aici sa incerci cate ceva . Sunt sute si, uite, cineva care a facut o lista remarcabila desi nu o mai intretine de catva vreme, oricum e buna de incercat. ?

 

 

acasa

mai departe