acasa mai departe
   
Be belo "galinaceicum"

Acum citiva ani, cind a fost emisa legea cu privire la copyright, lumea IT-ului a rasuflat usurata si a emis un extaziat :veni, vidi, vici. Mde. De exclamat s-a exclamat, dar de facut nu s-a facut practic nimic. Din cind in cind cite o razie la cei care nu au fost cuminti si cu asta s-a cam terminat aplicarea legislatiei. Nu e mai adevarat faptul ca la nivelul de salarii de care suferim, o aplicare draconica ar duce in scurt timp la disparitia utilizatorilor de soft altul decit cel free, shareware sau de pomana.

Fara doar si poate marile companii ar putea ca in loc sa treaca la pierderi "atita soft nevindut", ar putea sa treaca la donatii "atita soft dat" copiilor, studentilor sau celor care nu scot din asta un profit. Poate ar fi mai rentabil. Dar la noi sunt si alte probleme. In afara de licente ma intreb care este legislatia in vigoare la ora actuala privind numai lumea IT. Foarte vag si total imprecis. Limitarile de copyright privesc nu numai pe potentatii zilei de la Adrian Paunescu la Microsoft, dar si pe cel care se pomeneste citat aiurea de prin listele de discutii. Nu este definit nici unde, nici ce inseamna acest drept in Internet, medii magnetice si asa mai departe.

Sunt foarte multe de facut la noi in tara, dar eu revin la marota mea: discursul prezidential cu importanta nationala a software-ului. Ori aici nu e vorba strict de programe ci si de o anumita cultura care nu se face pe sarite si o legislatie adecvata, preventiva ar insemna si ea un argument in plus pentru acceptarea noastra in structurile occidentale. Se fac conferinte despre e-comert, fara a se baga de seama ca nu avem nici-o posibilitate tehnica de a asigura confidentialitate si securitate.

Evident ca dupa enuntarea subiectului s-a tecut la o alta ordine de zi, nu de alta dar despre ce e vorba, coane Fanica? Dar cum suntem inca in stadiul de a invata cum se fac legi prevad o prelungire sine die pina ca sa-i treaca vreunui onor deputat prin cap ca fara legi vorbim precum gainile.

Cato

acasa mai departe