acasa mai departe
Caesar III  

Ma ard mainile, dom'le, ce sa fac? Am abandonat totul si ma uit la ei cum cara marmura de colo, colo, cum fac uleiul de masline si cum exporta vinuri si ii astept fara suparare sa isi schimbe impresia despre mine ca, uite, le-am mai facut un templu al lui Venus, ca sa termin scenariul.

Ce-i asta? Pai, cred c-ar trebui sa scrie pe cutie: heroina, sau, in orice caz, sa inceapa cu "highly addictive drug"sau ceva de genul asta, ca, uite, am facut febra musculara de la mouse si tot nu ma las: ma-nvart prin casa de doua-trei ori si revin. Iar, cand ma culc sa dorm si eu ca omul, visez strategii si pe unde trebuie situate minele ca sa nu dureze mult transportul armelor la fort, dar sa ajunga la fel de repede si in port ca sa le vand. Si toate astea pentru o corcitura de Simcity cu Ages of Empire, dar o corcitura de parca m-ar fi intrebat inainte sa se-apuce de el, zau asa. Razboi putin sau deloc - conteaza sa nu te gaseasca nepregatit (desi si pretorii se bat acolo, in legea lor, daca chiar dau navala etruscii) si organizarea pana in panzele albe. N-ai decat sa calculezi drumuri si sa faci logistica marfurilor din faza lor de materii prime pana la export ori macar pana in cosurile carate de lanturile de pushtime care le intovarasesc pe matroanele plecate la piata.

Caci e suficient sa ai doua depozite daca marfa nu face kilometri ca sa se vanda si e suficient sa ai statui (ieftine foc cele mici) si piatete ca oamenii sa-si faca cele mai frumoase case. In fond e suficient sa te gandesti daca ti-ar placea sa locuiesti in vecinatatea gropii cu lei sau a rezervorului public de apa ca sa-ti dai seama ca vei prefera sa mergi mai mult pe jos pana la prefectura unde locuiesti. Si nu uita, oamenilor nu le place nici vecinatatea politiei si nici a portareilor, cu toate ca le sunt necesari.

Si nici macar nu e un joc bine pus la punct, nu, dom'le, cel putin ca interfata ai de ce te plange, slava Domnului. Menu-urile sunt greu de manuit, exista un numar urias de butoane a caror apasare e incert marcata, sunt ferestre din care iesi apasand pe celalalt buton al mouse-ului si numai asa, si altele din care iesi printr-o sageata spre drepata in josul paginii, dar nici asta nu e sigur, fiindca sageata te poate duce in alta fereastra...

Niciodata n-ai sa stii daca ai selectat sa faci un oracol sau un rezervor de apa decat dupa ce ai apasat. Nu exista harti comprehensive si cu care sa nu te chinui cand vrei sa vezi de exemplu acoperirea criminalitatii in oras de catre statiile de pretorieni. Armata trebuie s-o pui practic sub zidurile orasului admitand ca stii de unde-ti va veni atacul, altfel, pana ajunge ea la fata locului, dusmanii, greci sau ce-or mai fi, iti distrug toate bunurile cu sudoare dobandite ca sa nu mai vorbim ca au un fel de febletze pentru apeducte pe care le distrug cu mare frenezie.

Apeductele si zidurile se construiesc greu; exista probleme de conexiune in special a marilor cladiri la drumuri si la apa. Orice cladire isi incepe functiunea abia dupa vreo 10-20 de secunde timp in care iti sta sufletul la gura daca o fantana are acces la apa sau ai aruncat banii de pomana ca acolo tot nu poti sa mai tragi un apeduct. Ca sa nu mai vorbim ca forta de munca pe care o necesita fantanile nu e deloc rezonabila. Ia dubleaza numarul de fantani ale orasului si sa vezi cumse inghesuie toti taraie-brau sa se aseze in oras la tine.

Pe urma reglarea timpului intern al jocului e nesatisfacatoare, ori jocul are pretentii prea mari pentru cei 48MB ai mei, ce sa zic... Chiar pe 100% trebuie sa astepti imens pana ajung noii coloni la casele lor. Un joc de rabdare, mosule, asta e. Daca nu-i astepti pe oameni sa se aseze si sa-si vada de treburile lor in liniste e degeaba toata munca. Ideal ar fi sa ai doua calculatoare: pe unul sa lucrezi ceva si pe celalalt sa lasi jocul sa ruleze. Hehehe, stiu ca asta nu-i cu putinta dar se pare ca e ceea ce au avut in vedere cei de la Sierra... insa tot m-au lovit in inima.

Chiar si dupa ce am vazut prezentarea de la Fallout II... a, pardon, lasa ca despre el iti povestesc data viitoare.

 

acasa mai departe