Acasa mai departe
Marginalii la un cocktail

Cind mai tot ce apare e prezentat drept o revolutie, deja simturile ti se tocesc si o oarecare apatie intervine. Momentele in care vei tresari la auzul unei vesti, se raresc si ideile pot fi tratate drept sloganuri publicitare. Exista in schimb o categorie de oameni care ramin optimisti incurabili, atasati de anumite sperante pe care nu le tradeaza nici cind unele evidente par a fi impotriva. Din aceasta categorie fac parte si eu, iar subiectul la care ramin fara doar si poate de nepesimizat (!?!) este evident Internetul.

Mai mult decit atit, subsubiectul "Romania" si Internetul" imi provoaca aceeasi stare de agitatie indiferent de dezamagirile pe care le intilnesc, as spune, zilnic. Lansarea lui Oracle8i a fost pentru mine un eveniment major cu implicatii ininse atit geografic cit si informatic. De partea tehnica am vorbit si eu, in PC Magazine, cit si colegii mei de la PC Report&Byte.

Ma voi referi acum la unele discutii pe care le-am avut asupra implicatiilor acestei adevarate revolutii in informatica sfirsitului de mileniu in Romania. Din punct de vedere economic Oracle8i este poate cea mai fiabila solutie pentru tarile care acum isi incep construirea marilor sisteme informatice. Costurile promise, de 10 ori mai ieftine, poate fi premiza de la care se pleaca, dar cred ca adevaratul punct de plecare este transbordarea filosofiei constructiei unui sistem mare pe Internet.

Dind posibilitatea ca diverselor module provenite din diverse parti sa li se gaseasca o rapida si folositoare integrare, oferind in acelasi timp un mediu comun de dezvoltare si adoptind de la bun inceput un virf tehnologic, Oracle8i se erijeaza intr-un panaceum universal care poate inlatura intr-o buna masura fragmentarea si incompatibilitatile. Mai ales ca nu este eliminata nici-o solutie locala ceea ce ar face sa transferam monopolul de la un arhidefaimat Microsoft la un superlaudat Oracle.

Discutind cu Peter Jensen, director Oracle ECEMEA Server Technology, dupa lansarea oficiala a lui Oracle8i, la cocktail-ul aferent:), am vazut o reala preocupare pentru evolutia informaticii in Romania, o preocupare ce isi doreste nu raspunsuri imediate, ci o colaborare pentru a pregati o piata virtuala intr-un timp care sa ofere posibilitati reale de adaptare a mentalitatilor in primul rind.

La ora actuala Internetul este inca un lux in Romania, nu numai prin pretul unui abonament, dar si prin costurile ridicate ale convorbirilor telefonice. Alte impedimente: gaurile legislative privind pirateria prin tehnologii informatice (ma refer la orice tip de piraterie, de la carti de credit pina la furt de programe), inexistenta unor unelte adecvate de transfer de marfuri si bani, desconsiderarea Internetului ca unealta si incapatinarea cu care o parte suficient de mare il considera drept divertisment. Toate acestea, daca nu sunt mai multe, fac din adoptarea unei solutii tehnice globale la nivel de tara, companie, unitate juridica, o aventura de cele mai multe ori ingropata sub un munte de birocratie.

Oracle8i face un pas inainte, vrei, nu vrei esti pe Internet, lasind ca problemele sa se rezolve de la sine daca nu cumva vor dispare prin "asta e". S-ar putea ca acest produs sa fie o deschidere spre un alt tip de concurenta, spre o alta filosofie, spre un alt mod de a viziona situatia nu tocmai fericita in care suntem acum. S-ar putea ca filosofia care spune ca "Internetul schimba orisice" sa micsoreze, daca nu va opri, hemoragia de tineri care-si doresc un alt fel de viata.

Lucrind aici si contactind mai mult o alta civilizatie (orice mi-ati spune, Occidentul e o alta civilizatie, daca nu mai buna macar mai normala, in opinia mea) s-ar putea intimpla minunea ca doritorii, pe buna dreptate, de aer curat sa ia atitudine si sa poata face aici ce si-ar dori acolo. Utopii? Si ce daca?

Acasa mai departe