Valentin F. Mihaescu
Catifea aurie
Editura SEMNE, 1999

Un critic e un critic, adica, scrie poezie, povestiri si romane, teatru si amintiri, pentru ca el stie īntotdeuna, cāte limbi stie ecoul,de fiecare data, cānd nu se mai īntoarce la cine trebuie. N autori, lecturati cu o grija diabetica, pot produce neistovitoare simetrii, de N ziceri luate cāte n. Eu, am tras acum cu prastia, īn alte geamuri laptoase, privind de la fereastra cartii lui Valentin F. Mihaescu.

Un lucru e sigur, poetul a consumat pāna la ultima consecinta durerea, ca un soare orb, poate ca un cuvānt mut, ori, ca un rezultat de piatra cu dinti. "Unghie crescuta īn carne, cautānd calea/ catre alt īnteles." Iata "modul de īntrebuintare" a unui astfel de poem:" Trebuie, prin urmare, sa cureti cu grija/ Crusta depusa pe cuvinte si īntelesuri/ Apoi, sa faci o incizie de dimensiuni/ Convenabile, īntr-un loc bine ales,/ Sa apuci cu o pensa fina de marginea ranii/ Si sa jupoi poemul de la crestet pāna-n talpi./ Te īndepartezi cātiva pasi sa vezi daca/ Operatiunea a reusit pe de-a-ntregul./ Te apropii si te lipesti tandru de/ Carnea mustind de sānge si speranta./Poti īncepe: "acest poem? Pare a fi o declaratie de razboi. Chiar o masa de operatii pe care se produc crime īmpotriva mortii, este mai putin atasata unor astfel de peisaje "tandre." Cuvāntul sānge apare foarte des īn aceste poeme chirurgicale, este de fapt o moneda de schimb, īntre viata si moarte, īntre nimic si ce a mai ramas de trait.

Poetul este constient ca a avut ceva de spus, ca a spus ceva adevarat, inposibil de tinut sub tacere, ori pe sub lacrima. "Mai bine sa fii piatra si fiere, bazalt,/ Decāt sa traiesti, īnca o data, cosmarul,/ Faliile prin care sāngele tāsneste/ Imbracāndu-te īntr-o tunica de purpura, /Pe care doar hazardul ar mai putea/ Sa o strapunga victorios./ Mi-e frica, Doamne, mi-e frica? "Prin cartea aceasta trece cineva si vrea sa se stie ca trece, este "Femeia de catifea aurie", care tine īn palme sufletul poetului si neatingerea. -"Ai mai vazut vreodata un umar atāt de frumos?" Tu, nu. Eu?!

Grisa Gherghei