Nicolae Jinga
IMBROGLIO
Editura Prier-Fundatia Culturala"Alice Voinescu"
Turnu Severin

Poetul Nicolae Jinga este preot. Preotul Nicolae Jinga este poet. Har, Doamne, Har. Totusi, umblând pe potecile cartilor lui Nicolae, ajungi mai degraba in câmp, la loc deschis lumeste, decât in Biserica.

" Un tinut blajin si auster/ Locuit de inima-n departe-/ Unde bate vintul numai dintr-o parte/ Unde sta norocul strins lipit de cer/ Unde are zarul numere impare/ Si se-ntoarce toamna / Tainic mesager/ Un cocor-lumina ars de ne-ntrupare/ Unde-ncepe vadul alba revarsare/ Si incape lumea-ntr-un sarut/ E si-un riu pe-acolo, ori mi s-a parut?/ Mai pastrez pe buze gust de sare?/ Unde-am fost odata/ Miel de jertfa pur,/ Jefuit de fosforul din oase/ Jefuit de amintiri frumoase/ Si de pielea sufletului, jur!"

Doamne,mielul Tau vorbeste ca un inger si scrie ca un berbec. E atât de bine sub frunzele lui, incât, uneori, iti vine sa poposesti fara merinde." Din frunze n-a cazut copac. / Nu e menirea pietrei sa invoce-/ Eu sunt mai mult decit aceasta voce/ Lung strigatoare in desert, dar tac." Asa parinte, tacerea e de aur, dar atunci de ce ti se da aratatorul dupa umbra si mai apoi, dupa carnea literei? Ce simti acolo?" In timp ce veacul arde/ si suntem plinsi de graiuri,/ si virful sulitei scrisneste-n os,/ si entitati bastarde/ ne pun cununi de lauri,/ in spate ducem crucea lui Hristos. / In timp ce scalda scena/ cind singele, cind vina,/ cind aurul din punga de zaraf,/" un mascarici de Sena" / ridica-ncet cortina/ si bate-n ochi istoria de praf." Coniac Napoleon, parinte, rastigniti pe etichete. Tot mai bun e vinul de Orsova." Mutenie si foc launtric, iata,/ Doua substante conlucrind intr-una. / Soimul da roata, tulbura lumina,/ Apara oul ce-si cloceste runa/ Explozia de coji ne-a-nchis privirea/ Dar aratam si noi spre cer cu mina. / Nu stim ce-a fost in ou, dar stim ca zboara."