Mai departe


Un Presedinte

Laurentiu Ulici, Lulu, cum îi spun cei dragi, s-a nãscut Presedinte, pentru cã un Presedinte se naste nu se alege, nici chiar dacã hãrtoaga aia care se numeste statut al Uniunii Scriitorilor, spune cu totul altceva. Noi avem nevoie, astãzi, de Programe, nu de hãrmãlaia unor alegeri, unde vin unii cu pungi de cenusã si cer sã si le toarne în cap cei care au fost alesi, dar mai cu seamã ceicare ur meazã sã fie alesi, adicã tot ãia, ca rãia. Dintre toate Programele, cel mai tare, a fost cel cu sufertasul pentru muritorii de foame la domiciuliul batrânesc. Acestia se înmultesc, în ultimul timp, în progresie geometricã, ca si cazurile de SIDA. Mor fratii pe capete si sicriele se fac din olandã, din danemarcã, din americã, dupã numele meleagurilor pe care le strãbat alesii împreunã cu secretarele, sotiile si alte neamuri simtitoare la disparitia ultimilor mohicani. Unde dracu sã te refaci, sã te aduni în deconturi, dacã nu, cât mai departe de morminte.
E greu sã deschizi gura în Parlamentul României, când esti senator paroufedist si sã vorbesti despre pensiile de mizerie ale scriitorilor. E mai usor sã cumperi o masinã de trei sute de milioane de lei si un teren de 64. 000s, farã aprobarea Consiliului Uniunii Scriitorilor. De altfel la aceste Consilii, de bune maniere, nu se fac procese-verbale, nu se semneazã nimic, tocmai ca sã fie mai usor.
La "Cartea Româneascã", editurã a Uniunii Scriitolor, apare poetul Mischiu, pe care, acum, îl stie toatã tara pe de rost la Ordonante, având ca redactor politic de carte pe doamna Aurica Ulici. Iarba-i chi, chiri nai, nai, tup, tup.
De curând l-am auzit si pe domnul Vosganian, presedintele presedintilor U.F.D., deci si a domnului Laurentiu Ulici, spunând la o emisiune prea electoralã pe T.V.1 "scriitorii nu au nevoie de bani, ei au nevoie de Programe, în rest ei au Uniunea si drepturile de autor." Ci mi-e Tandea, ci mi-e Mandea. Domnule senator Vosganian, nu vreau sã vã blestem, cã vã cunosc, dar nu vã doresc sã trãiti din drepturile de autor nici între douã clipe. Domnul Laurentiu Ulici stie, dar tace si face "Programe" în continuare.

Grisa Gherghei