Nicolae Oancea
Roata
Editura Porto-Franco 1997

E vorba despre o Roata de "rezerva" , adica despre o Antologie de autor însumând poeme din cele cinci volume publicate de poet pâna acum. De la început, Nicolae Oancea ne propune un joc cu lucruri rotunde. Cercul copilariei de iarba cruda, sageata si tinta care fac împreuna tot un cerc, vestea care se întoarce întotdeuna de unde a plecat,cârligul semnului de întrebare din care se aude raspunsul tacând, acel "O" al fântânii care lipseste din cuvânt, alungat de umbra cumpenei, oul de sub aripa, ochiul de veghe al zborului, prevestitor de cuib si, însfârsit, roata lui Dumnezeu, care se racoreste uneori în Dunare, precum roata unui vapor cu zbaturi.

De fapt, însusi poetul este un glob de papadie, care asteapta sa fie spulberat de vântul stârnit de bataile inimii sale.Toate acestea sunt spuse ca o adiere de fluture în preajma unei pâini calde. Dragostea lui Oancea pentru cuvinte provine din faptul ca el le vede sensurile în culori muzicale.

Gravitatea poemelor, sagetarea adânca, tine mai putin de discursul propriu-zis si mai mult de încredintarea ca el a fost acolo, în timpul acela, în vrejul acela, viu sau mort, poate, chiar în ambele ipostaze. Erotica lui Nicolae Oancea este mai mult o despridere, un semnal de adio. Suferinta este cel mai bun conservant.

Nu este vorba de un corabier care trebuie sa lase tãrmul, ci mai de graba de amintirea paharului ramas pe jumatate plin. Uneori scandalurile cu asternuturi aduc poemele în instanta.Vara poetului e înca în toi.Cu toate acestea, în poemele lui Oancea adie un aer de puritate, de început de lume cu o singura vinovatie.

Moartea nu este o grozavie, e un somn linistit, poate ceva mai lung printre cuvinte. Un ritm de taina ne aduce foarte aproape de întrebarea lui Dumnezeu: oare ce mai face lumea ?

Grisa Gherghei

Selectiuni

 

 

Ritual

Si daca

Lamentatia lui Fat-Frumos

Lamentatia povestitorului batran

Amintire posibila