Sebastian Costin
Padurea de aer
Editura Eminescu 1997

Sebastian Costin este un poet de mare finete, el lucreaza fara sa lucreze, cuvintele lui sunt mai mult respirate decât scrise, mai mult umbra decât expresie, dar, pot fi si pasare ranita mai mult decât zbor.

Poemele lui, cu cât se îndeparteaza de târm, cu atât sunt mai aproape de el.
"Nu,nu cred ca e vina mea./Ceea ce se întâmla nu e, pesemne, decât/ o urmare a neputintei cuvântului "pasare"/de a se ridica de la pamânt".

Iata înca un exemplu care ne aduce un septembrie în suflet:"Si tu sa ramâi tot mai mica, tot mai departe,/silueta îndoliata pierduta în toamna,/iluzie de o secunda, amintire de o zi./O, vino lânga mine,/iubeste-ma,/ca sa te pot parasi."

Desigur , poemul de mare deschidere lirica a acetui volum, ramâne poemul "Femios", întrutotul antologic,o desfasurare dramatica a destinului "cântaretului" din Ithaca.Si el a râvnit la frumusetea Penelopei, dar Ulise îi refuza moartea, îi refuza intrarea în legenda:"O, ia-mi viata, cruta-ma de soare,/asterne-mi trupul înca nepatat/pe-aceasta lespede unde se moare/ voioasa, crunta moarte de barbat!/Ca într-un somn adânc vreau sa te-apropii/si sa-mi strapungi pieptarul cu spada cea mai grea./Si eu am ars în preajma Penelopei!/Si eu m-am rezemat de lipsa ta! Cumplita umilinta izbucneste:"Hraneste-ti viermii poftei cu-acest vânat fierbinte,/ospat de nunta ne- maipomenit !/Eu plec sa-mi gem rusinea ascuns dupa cuvinte,/eu,neprimit în Hades si alungat din mit."

Arcul liric sta gata sa plesneasca în fata cutremuratorului blestem:" Dar teme-te! In noaptea de nunta amânata/pe care Penelopa ti-o va restitui,/un zar de os între voi doi deodata/ zornaitor se va rostogoli. …. si foarte gol te vei simti deodata,/pustiu în fata ultimului zeu,/ când Penelopa, iarasi departata,/va asculta în aer uitatul imn al meu,/si strigatele tale în vaier or sa treaca,/si cântecul o va înlantui/înstrainând-o iarasi, cu înca o Ithaca/un tarm la care nu vei reveni." Un final impresionant, de o veritabila cadenta antica.

Ciclul "Conspiratia sunetelor", contine cinci balade, dintre care se detaseaza , fara doar si poate" Balada din Far-West". O stiinta a compozitiei remarcabila, suavitatea evocarii, limpezimea discursului baladesc,fac din acest poem o reusita a poeziei romanesti.

Sebastian Costin a plecat dintre noi dupa aparitia acestei carti. "S-a -nnoptat. Pamântui rece.Mai avem de aparat/un ocean de clipe contra catastrofei ce ne soarbe/si n-avem decât o pusca, Jimmy, bietul meu baiat,/si noi doi nu stim sa tragem, si cartusele sunt oarbe"…

Grisa Gherghei

Selectiuni

 

 

Bachică

Pădurea de aer

Un chef ca pe vremuri

Oglinzi

Vina