../../nr01/03medii/Acasa  

Bogdan Pietris

S-a nascut la Bucuresti la 13 decembrie 1945.
Este absolvent al Institutului de Arte Plastice "N.Grigorescu". la clasa prof. Al. Ciucurencu, in anul 1973.
Membru al Uniunii Artisstilor Plastici din anul 1976 si este prezent cu regularitate la saloanele Municipale si Republicane. In anul 1976 obtine bursa Th. Aman, iar in anul 1977 obtine bursa Uniunii Artistilor Plastici.
Expozitii personale: La Slobozia 1977 si Bucuresti 1984. Participa la numeroase expozitii de grup organizate in tara si strainatate. Deasemeni il gasim prezent pe Bogdan Pietris la Simpozioane de pictura in Polonia si Bulgaria. Lucrarile sale sunt expuse in muzee din Romania, Polonia, Bulgaria si in numeroase colectii particulare din tara si strainatate. A mai expus la Galeria Calderon intre anii 1995, 1997 si la Salonul Municipal intre anii 1973-1999.

In copilarie toti purtam ochelari de vedere, s-au mai bine zis toti suntem pictori. Satul natal este mai mare decat Europa, casa parinteasca este un palat cu o singura usa, care se deschide direct din inima, copacii il gadila pe Dumnezeu la calciie, iar culorile se mananca cu piine.

Nu trebuie sa-ti imaginezi nimic, asa se vede. E vorba despre un filtru al puritatii, al vederii crude, care nu-i lasa luminii nici o parere pentru ca ea stie si are obiceiuri. Pictura lui Bogdan Pietris strabate spre noi din acest univers.

O casa in amurg pictata de Bogdan Pietris, contine alb de foc, verde de zarzare, mov de scaiete, smalt de icoana si un departe de vis. Culorile lui au o anume vraja a botezului, petrecut pe margine de drum de tara sub rochita randunicii, sub floarea de dumitrice, ori sub lampa de mac.

A pictat putin, a muncit culorile mult, uneori chiar le-a baut. Singurele forme care il atrag pe Bogdan Pietris in gura lacomiei, sunt formele feminine. Un sold este cat un deal de pacate. Pietris picteaza femeile goale cu spatele spre pensula, ori asezate pe o parte, tatele nu se vad, sa fie oare o fereala de lapte?

Ma simt tentat sa-l citez in inchiere pe Virgil Mocanu:"Linistit, sigur pe optiunile si destinul sau, fara inhibitii sau eruptii exclamative, redactandu-si opera cu rigoare si sentiment, Bogdan Pietris devine cu fiecare etapa un nume necesar, semnificativ, in pictura noastra de buna traditie coloristica si constructiva."

Grisa Gherghei

../../nr01/03medii/Acasa