Grisa Gherghei

 

Asteptare
Desen
Iarna
Ulei
Acesti copaci
Iar vine astronomul
Stare
Cantec
Umblam
Cantec
Aici
Stare
Retorta
Dupa naufragiu
Ah, Florile
Cineva
Vanatoare
Iubirea
Duelul
Cum nu voi fi
O cana cu vin
Joc
Crivatul
Lautareasca

transpdr.gif (950 bytes)

Ora exacta a poeziei

Publicarea elegantului volum "O cafea sub un cearcan" in ravnita colectie a Editurii Eminescu, - poeti romani contemporani - nu este doar un gest de reparatie morala, ci si unul de recunoastere si repunere in circulatie a unei poezii indiscutabil valoroase. Cu atat mai mult cu cat autorul Grisa Gherghei a preferat sa nu faca valuri in jurul propriilor carti, fidel ironicei sale resemnari elocvente. Carti in care a continuat sa creada de unul singur, caci poetul n-a fost precum alti confrati de breasla, rasfatatul criticilor si al editurilor.

[...]ne aflam in fata unei opere semnificative in actualitatea poeziei ce se scrie la noi de trei decenii incoace, "O cafea sub un cearcan" avand in primul rand meritul originalitatii. Grisa Gherghei este o voce originala cu timbru propriu si registre ample, proband ca poetii veritabili isi afla propria cale si propriul repertoriu in cursul netulburat al propriilor carti. Ca unul dintre liderii generatiei sale, Grisa Gherghei nu s-a lasat indus de cantecul ilustrilor sai colegi, incepand cu Nichita Stanescu, Leonid Dimov, Virgil Mazilescu, Gheorghe Tomozei sau Cezar Baltag si terminand cu Cezar Ivanescu, Dan Laurentiu sau Mihai Ursachi. O poezie deci, cea a lui Grisa Gherghei, neinraurita de livrescul autohton sau european.

O poezie ce-si pastreaza secretul palimsestului, generandu-se parca din ea insasi. Dincolo de orice ecou al ideologiei dominante in ultimii 40 de ani, Grisa Gherghei a evitat chiar in anii de dupa abolirea cenzurii sa plateasca polite politice sau "sa se razbune" de pe pozitia unei disidente, in cazul sau autentica, vis-a-vis de foste si actuale autoritati care nu s-au sfiit sa-i faca autorului viata cat mai grea, daca nu imposibila. Proba intregului sau angajament moral si civic si-a dat-o cativa ani in presa, cu ironica fervoare pe cale sa ne lase.

[...] Pe fundalul relativitatii vietii noastre, Grisa Gherghei este un om ce nu se teme de schimbari si decizii cu un mare grad de risc, aflandu-se la cei 60 de ani in mare forma. Forma coerentei cu sine. A riscat, a iubit si a scris, mereu "in legitima aparare". Bilantul ii este favorabil, mai ales anul acesta, anul cu "o cafea sub un cearcan". Semn ca transa textului semnat Grisa Gherghei ce se scrie auzindu-se si se inchide intr-o adanc-evocatoare neliniste, poate sa insemne punctul in care incepe taina. Si mai poate sa arate ora exacta in poezia noastra de azi, prilej de a ne potrivi sufletele.

 

 

Geo Vasile, Luceafarul, 17 decembrie 1997