inapoi acasa mai departe

 

Sunetul Web-ului


- Bine, si daca vreau numai un artist? Ma incapatanez eu.

- Asta-i cel mai simplu, rade piticul. Cam toate starurile au cate un site cel putin. Si mai sunt si
site-urile pe care li le fac fan-ii. Uite, ma trage de mana: poti gasi Bob Marley, Vince Gill,Hootie and the Blowfish, The Official Madonna Fan Club Sitesau chiar mai vechi si uiati Woody Guthrie. Grupurile mai marunte se pot gasi cu Internet Underground Music Archives. Si nu e totul numai reclama, e vorba ca artistii isi anunta turneele, spectacolele sau pur si simplu folosesc site-urile ca sa isi explice filosofia. Rolling Stone Network are deasemenea o sectiune imensa dedicata artistilor unde le povesteste biografa, discografia, ba, chiar sunt date bucati din cantecele lor.

- Nu e interzis? ma mir.

- Nu, rade don Pedritto de intrerupere. Sa reproduci pana la doua minute din muzica unui artist se considera reclama, nu furt.Dar sa-ti mai spun pe unde sa cauti, grabitule: Webcrawler's Artists Webpages, Ultimate Band List, InfoSeek's Artists Directory si incearca si la MusicSearch, ca si la The Indie Index unde poti gasi cantareti aproape necunoscuti daca sapi mai mult.

Cat despre site-urile neoficiale ale cantaretilor, n-as termina intr-un an sa ti le insir, asta daca le-as sti eu insumi pe toate, dar nu mi-am batut capul. Un exemplu ar fi Planet Garth, site-ul neoficial pentru Garth Brooks.Si sa nu crezi ca site-urile de tipul asta sunt de lepadat. Poti gasi aici informatii de care nu dai in alta parte: barfe, critici ale specatcolelor sau incidente din spectacole sau pur si simplu punctul de vedere al fan-ului care construieste pagina, o experienta unica in fond, chiar daca mult din informatia astfel capatata nu e 100% sigura.

Afara de asta sunt nenumaratele case de discuri care pun pe Web informatie din belsug, lasa ca, in plus, poti afla despre ultimele aparitii, poti capata reduceri, sa cumperi on line sau sa asculti bucati mai interesante sau cel putin mai bine inregistrate, ori mai bine prelucrate pentru web decat in alte parti. In plus merita sa participi la unele concursuri. sigur ca sansa e mica dar cineva trebuie sa fie castigatorul, nu? Poti sa te duci sa vezi (sau sa-i trimiti pe ei, macar) la Atlantic Records, Elektra Entertainment si Virgin Records America. BMG-ul si Columbia nu sunt nici pe departe de lepadat, iar daca inca mai vrei, legaturi la astfel de locuri mai poti gasi si la WorldWide Music, Writers Write Songwriting and Yahoo's Record Label Section.

Pe urma (eu nu mai apuc nimic sa zic, cred ca am apasat pe un buton mai aparte)pe urma, zice apasat ca si cum ar fi observat ca ma gandesc si la altele, sunt locuri multe unde gasesti critica muzicala din belsug, iar la noile aparitii e esential acum, cand nu mai stii cum sa te aperi de atatea discuri noi. Aproape fiecare revista muzicala are si o reprezentare online: de Rolling Stone Network ti-am spus deja, dar du-te si la, All-Music Guide, MTV, si CMJ Music Magazine, insa te pot ingropa in titluri (se vede ca criticii sunt mai numerosi pe lumea asta ca artistii, rade rautacios): Billboard Online, Entertainment Weekly, Jam TV, E Online , Vibe Online, plus revistele care sunt numai ale noastre (privesc mirat). Apar numai pe Internet, ce te miri? Ai ce cauta pe la: Addicted to Noise, iMusic, MyLaunch, SonicNet, Wall of Sound and Webnoize.

(va urma)

inapoi acasa mai departe