'napoi Cuprins mai departe
inapoi acasa mai departe

Dezvaluirea de sine (II)

bannermediie.GIF (1637 bytes)
 

Griffin (1996) vorbeste despre Altman si Taylor care compară oamenii cu cepele în Teoria Penetratiei Sociale. Ei consideră că emotia umană are straturi asemănătoare foitelor unei cepe si pentru a ajunge la miez trebuie să trcem cu succes prin aceste straturi. Teoria respectivă statuează că interactiunile umane trebuie să respecte patru conditii. Prima este schimbul de informatii superficiale. A doua este perzenta obligatorie a reciprocitătii. Acest lucru înseamnă că orice tip de dezvăluire ar face o persoană, cealaltă trebuie să-i împărtăsească o informatie similară, pentru a mentine confortul relatiei. Lipsa reciprocitătii ar duce la tensiune si un sentiment de stânjeneală. In al treilea rând, intimitatea nu este o stare care se atinge peste noapte, are nevoie de timp pentru a se instala. Dacă se ajunge la intimitate, atunci înseamnă că între cele două părti s-a stabilit o relatie semnificativă si rezistentă. In fine, mai este depenetrarea sau deterorizarea legăturii si în acest punct pălesc sau se deteriorează majoritatea relatiilor interumane. Acest lucru este prezent într-un mare număr de căsătorii.

Altman si Taylor afirmă de asemenea că privim apropierea si împărtăsirea secretelor ca întreprinderi costisitoare si profitabile. Privim consecintele si beneficiile procesului. Dacă sunt mai multe beneficii, atunci merită să revelăm informatia. Tot în legătură cu revelarea de sine, Collins si Miller (1994), afirmă că le revelăm informatii personale în general oamenilor pentru care simtim o atractie. Revelarea de informatii eprsonale despre sine doboară barierele comunicării interumane si creste nivelul de intimitate. Dimpotrivă, dezvăluind prea multe informatii despre sine este o actiune care poate duce la consecinte negative. Oamenii care dau prea multe informatii personale despre ei însisi sunt priviti de societate ca anormali.

Kelly si Mckilop (1996), afirmă că, cu cât o persoană se străduieste mai mult să-si ascundă secretele, cu atât cresc stressul si problemele psihologice. S-a observat că persoanele care scriu despre experientele traumatizante pe care le-au avut au un sistem imunitar mai eficient decât cei care nu o fac. de asemenea, le creste capacitatea de a-si controla propria viată. Diferentele de sex predomină în procesul revelării de sine.

 


'napoi

Cuprins

mai departe

inapoi

acasa

mai departe