'napoi Cuprins mai departe
inapoi acasa mai departe

Agora City : 1, 2, 3, 4, 5, 6, 7, 8

Dezvaluirea de sine

Albert Bramante (Kean University of NJ)

bannermediie.GIF (1637 bytes)


Rezumat:

Studiul priveste revelarea de sine în comunicarea directă comparativ cu comunicarea mediată prin computer. Scopul studiului este acela de a vedea dacă revelarea de sine se produce mai usor în comunicarea prin computer. Metoda folosită a fost cea a observatiei directe în spatii de conversatie si grupuri de discutii. de asemenea, au fost intervievati 40 de subiecti. S-a constatat că revelarea de sine se produce mai usor în comunicarea mediată prin computer decât în comunicarea directă. Cu toate acestea, comunicarea directă nu poate fi complet înlocuită de cea mediată.

Introducere:

Comunicarea interpersonală este unul dintre modurile cele mai răspândite de comunicare. Comunicarea interpersonală se produce atunci când doi oameni stau de vorbă unul cu celălalt. Ne aflăm zilnic în situatii de comuncare interpersonală, cu un părinte, iubit, sef, coleg, prieten, etc Unul dintre elementele importante prezente în comunicarea interpersonală este revelarea de sine. Procesul revelării de sine apare atunci când o persoană (sinele) revelează (spune) informatii personale despre sine însăsi. Studiul de mai jos se referă la revelarea de sine în comunicarea mediată de computer. Pentru a defini comunicarea mediată de computer, trebuie mai întâi să despărtim cuvintele. Computerul este un dispozitiv care contine si stochează informatii. Medierea se produce când ceva este folosit ca suport sau intermediar, ca mediu. Comunicarea este procesul în care simboluri si sisteme de simboluri se combină pentru a crea un înteles. Prin urmare, definim comunicarea mediată de computer ca fiind procesul de transmitere de simboluri si de creare de înteles, asistat de computer. Revelarea de sine este importantă în domeniul comunicării pentru că ajută la consolidarea relatilor interpersonale. Relatiile interpersonale sunt un factor cheie al vietii cotidiene.

Critica surselor

Prisbell si Dalinger (1991), definesc revelarea de sine ca fiind procesul de a te face cunoscut de ceilalti prin toate informatile pe care o persoană A le împărtăseste cu o persoană B. Acestea includ gânduri, sentimente, experiente. Revelarea de sine are un rol important în dezvoltarea si mentinerea unei relatii apropiate cu altă persoană. Cantitatea de informatii revelate de o persoană depinde de gradul de risc pe care acea persoană îl receptează sau de toleranta persoanei la vulnerabilitate, care poate fi rezultatul diferentelor individuale si al diferentelor culturale. (Zipora and Shectman, 1996).

 

'napoi

Cuprins

mai departe

inapoi

acasa

mai departe