inapoi

acasa

mai departe

Editorial : 1, 2, 3, 4, 5, 6, 7

English Please

Relatie si imunitate

Pentru o generatie crescuta intr-un mediu acut informatizat, escamotarea amanuntelor fizice devine, daca nu o necesitate, macar o a doua natura. Complexul de personalitati (nu personalitatea complexa, n.b.) existent intr-un singur om tinde sa-si dezvolte fiecare fateta la adapostul unei virtualitati enuntate, dar iremediabil transformate intr-un real pe atit de palpabil cu cit amenintarile fizice dispar. O relatie cu un e-personaj nu mai este o relatie multipla, care tine cont de toate aspectele, as spune inclusiv de cele irelevante, ci o relatie mult mai restrinsa. In acelasi timp cel care-si cultiva diversele parti componente ca pe entitati separate va incerca sa traiasca pentru fiecare, rareori amestecind atributele unuia cu ale altuia. Aparent o astfel de abordare este extrema si numai putin vor si reusesc sa o faca. In realitate cu cit exista mai multa experienta in relatiile de pe Internet, cu atit separarea devine mai evidenta. Mai mult decit atit, exista posibilitatea ca un individ multiplu sa incerce sa transfere succesul experientelor internistice in viata comuna.

Una dintre referintele posibile la o astfel de "completare" ar fi filmul "Beeing there". Exista un moment in film, absolut memorabil, cel in care personajul principal incearca sa schimbe cu telecomanda imaginea cit se poate de reala a tinerilor care-l luasera cu asalt. Dar, daca in acest film problema era modelul bidimensional al televiziunii, in Internet problemele relationale sint n-dimensionale si transferul nu se face prin simpla calchiere a actiunii de apasare pe un buton, ci prin aplicarea unei strategii elaborate de a prezenta fiecarei relatii o alta persoana. Increderea de a proceda in acest fel este generata in principiu de aparenta de imunitate, acesta fiind de fapt punctul comun intre Gardner si netizen. Totul se petrrece dincolo de ecran. Putem sa ne retragem cind vrem. Sintem oameni maturi si putem decide cind nu mai vrem sa ne "jucam".

Pentru un neofit in ale Retelei, mai ales pentru unul matur, lucrurile acestea sint evidente si exista falsa impresie ca navigarea intr-un spatiu nerestrictiv poate fi oprita oricind. Se fac demonstratii cit se poate de convingatoare, bazate in special pe o insuficienta intelegere a tipului de relatie special stabilita intre parteneri. Aproape nimeni nu ia in considerare aspectele subliminale, completarile pe care imaginatia, dorinta sau motivatia personala le fac in timpul procesului de recunostere a partenerului de cuvint. Doar in primele experiente increderea totala in cei intilniti pe chat, liste de discutii sau alte comunitati internistice, face ca un neofit sa fie deschis "minunii". Dupa un timp dorinta de etalare este inlocuita de pasiunea construirii unor asa zise personaje. Evident nu putem sa jucam la infinit ceea ce nu sintem sau nu exista in noi. Insasi alegerea tipului de constructie este preexistent. Vom vedea in evolutia celor ce-si extind viata in virtual (numind aici prin virtual doar acea componenta a vietii foarte reale reprezentata de Internet) aparitia embrionilor constructivi. Amanuntele fizice (adresa reala, telefon etc.) sint sterse. sau inlocuite prin metafore. Se face apel tot mai des de false coordonate, de obicei servicii gratuite de e-mail care nu dau sau nu cer referinte. Cuvintele discursurilor se schimba (cu mai mult sau mai putin succes). Cu cit persoana in cauza este mai complexa sau mai dotata intelectual, cu atit fatelete sint mai greu de decelat si mai greu de urmarit. Una din cele mai interesante si mai grele astfel de dezvoltari este cea a schimbarii de sex. Un cititor avizat sau un profesionist si-ar da seama imediat de contrafacere, dar oamenii normali cad usor in capcana.

Nu vreau sa discut aspecte morale, nici nu cred ca e ceva de discutat, ci sa incerc sa dau o tema de meditatie asupra unui viitor, nu tocmai indepartat sau SF, in care Reteaua va fi totala si de neevitat.

inapoi

acasa

mai departe