inapoi

acasa

mai departe

Leapsa pe lobbateSunt proaspat intors de la o masa rotunda. BINARY 98. Organizatorii si-au pus in gind sa adune pe cei interesati in dezvoltarea industriei de software, pe de o parte, si politicieni pe de alta, in ideea constituirii bazelor unui lobby care sa militeze (Doamne, ce cuvinte) pentru susnumita industrie. Toate bune si frumoase, dar...

Inceputul, ca orice inceput, a fost dominat de binecunoscuta limba de lemn de plastic sau de ce vreti dumneavoastra, culminind cu mesajul Presedintelui Emil Constantinescu, de parca mesajele sau la ce ne foloseste calculatorul era tinta intilnirii. Dupa o salba de astfel de mesaje, cind ma pregateam sa plec, vine o interventie din sala care cere sa se precizeze daca printre cei adunati se afla si oarece "cadre de conducere" ca sa nu ne plingem la pereti. Rind pe rind isi facura aparitia la rampa oameni politici, mai mult sau mai putin cunoscuti care in unanimitate expusera urmatoarea teza:

- trebuie constituit un grup de lobby, condus de un comitet, care sa indice respectivilor conducatori cam pe unde sa se umble, ca sa putem accede si noi printre tarile exportatoare de software. Fiecare in stilul personal incerca sa convinga auditoriul ca, daca noi nu vrem, dinsii de unde sa stie ce ne doare. Mai povestind despre mere, mai glumind ca la guvern exista 3 retele care nu comunica una cu alta, mai expunindu-ne principiile de organizare a unui lobby, trecu timpul. Nimeni dintre cei responsabili, cit de cit, in fata masei de alegatori, nu a mentionat promisiunile guvernului si nu a incercat macar sa explice de ce trebuie sa se faca lobby pentru ca "minunata si nemaipomenita" Strategie de... (de informatica e vorba), tot a guvernului pasamite,   nu se misca nici o iota. Nimeni.

S-a vorbit mult despre asanumitele "parcuri" tehnologice, care sa functioneze ca si zonele libere. Se propunea una la Horezu. De ce la Horezu, unde nici macar trenul nu ajunge, nu s-a precizat. S-a spus ca o sa fie bine si la vara cald. Despre masuri concrete, cu cit se va reduce fiscalitatea, cu cit va ajuta guvernul pentru instalarea la Horezu sau in Circul Foamei din Bucuresti a astfel de parcuri, nici pis. Doar declaratii.

De ce asteapta onor parlamentarii si ministri ca sa vina cineva la ei, acel cineva nefiind instruit in a decela urmarile economice, nu pot intelege. S-a vorbit despre exodul de creiere. S-a vorbit in gol. Toata lumea e de acord. Ce? Ce importanta are. Lozincile fara acoperire le cunoastem. Cind o lege tehnica, care nu are legatura directa cu orgoliile partinice, nu este admisa la procedura de urgenta si se blocheaza in noianul birocratic, ce importanta are daca admitem ca nu e bine ca unii dintre cei mai buni, daca nu toti, pleaca. Pleaca acolo unde nu sunt atinsi de coruptie, unde nu trebuie sa dea spaga ca sa le mearga telefonul, unde din salariul primit, mic sau mare, nu au problemele inutile pe care le avem aici, indiferent de banii pe care-i luam.

Pot fi de acord cu imposibilitatea de a rezolva totul peste noate, dar nu pot sa inteleg de ce nu se misca nimic, cind mai toti pe care-i intrebi se declara fatis pentru promovarea industriei de software in Romania. Nu pot sa nu vad ca 6% se aplica tuturor importurilor si se gaseste un "expert" care sa sustina ca asta ne apara. De ce anume? De a procura unelte vitale pentru dezvoltarea acestei industrii? Daca piata romaneasca de IT este grevata si de aceasta taxa citi dintre cei care au afaceri mici si mijlocii isi vor permite sa cumpere calculatoare pe care sa functioneze minunatul soft romanesc?

Venit dupa 26 de ani de trait in SUA un om batrin ne-a spus ca acolo de unde vine el daca s-ar face lobby pentru o prioritate nationala la cererea guvernului (n.b.), americanii ar fi de ris. Cine-i opreste pe guvernantii care au la dispozitie CNI sa poata sa aiba toate informatiile necesare? Cine ii opreste sa-si onoreze promisiunile in ceea ce priveste o industrie care incurind va disparea de la noi prin lipsa de cadre in invatamint? Cine ii opreste pe guvernanti sa incurajeze software-ul romanesc prin participarea la licitatii si in primul rind prin informatizarea structurilor administrative? Exista firme care pot produce astfel de soft. Vorbind cu unul din participanti acesta imi marturisea ca a fost refuzat si in regim de leasing, programele fiind gata numai bune de implementat. Piata libera este o structura care functioneaza la un anumit nivel de cerere. La noi cererea e cvasi nula, in schimb aducem specialisti din Australia cu nimi mai buni decit mioriticii cu 80$ pe luna.

Trebuie sa ne fie clar, nu de lobby avem nevoie ci de actiuni concertate in care sa putem prezenta opiniei publice cine este responsabil si de ce anume. In care sa putem duce o campanie de presa care sa infatiseze, nu numai calcule de trei simple cu cit am putea face, ci cit se pierde real prin reaua vointa. Cine il impiedica pe ministru respectiv, care a vorbit si a si plecat, sa ceara ca ministerul sau sa fie pe deplin informatizat? Facilitati? Care? Cit? Nimeni nu are nevoie de declaratii si de bla bla. Nimeni. Si sa nu uite ceratorii de mere si consilii, ca intr-o tara saraca nici boii nu trag.

 

inapoi

acasa

mai departe