inapoi

acasa

mai departe

Coloana Infinetului : 1, 2, 3, 4, 5, 6

A cauta, cautare, cautatoare?...Intre necesar si patologic

Socul Internetului pentru un utilizator normal este de cele mai multe ori cumplit. Pentru omul "simplu" care vrea sa stie cu ce se maninca aceasta nazbitie, izbitura zidului informational este coplesitoare: de la rulmenti la instructiuni de baby-sitting, de la lucrari de doctorat la galaxii de home-page-uri gen "Hi, this is me, my hobbies and my pets...", homo cyberus este tintuit intr-un continuum informational fara inceput si fara sfirsit.

Reactii? Fie omuletul nostru se incapatineaza si trece peste primele dificultati, ajungind intr-un loc ceva mai linistit, fie renunta si-si jura in fata oglinzii ca se va muta la tara si va creste turme de caribu, undeva in Alaska... Dupa ce a trecut de primele dificultati, omuletul nostru are din nou citeva optiuni, dintre care, pentru simplitate, nu vom analiza decit doua: unu, extragerea de informatii se reduce la strictul necesar, omuletul cistigind in acest caz respectul sefilor, citeva sute de dolari la salariu si o serioasa inclinatie catre depresia psihica; si doi, el insista, trece de stadiul de novice, de cel de amator, napustindu-se cu nonsalanta in cel de expert, de unde, vai, nu mai exista decit o singura cale: monitorul si reteaua, iar undeva, departe, la capat, o rezerva linistita, cu asistente tacute si vedere catre parc. Lasind gluma la o parte, implicarea NET-ului in viata cetateanului de mijloc al secolului nostru (cit a mai ramas din el) penduleaza intre curiozitate si dementa, intre trebuinta si adictie, intre necesar si patologic...

Acul in carul cu biti Intr-o societate de consum (si de ce Internet-ul nu ar fi o oglinda clara a acestui tip de societate) dificultatile se transforma in oportunitati pentru cei care au solutiile.  Prea multa informatie? O organizam! Prea multa bataie de cap? Indexam! Prea multa agitatie? Preluam noi efortul, voi luati doar ceea ce va intereseaza... Si asa s-au nascut (credem noi...) masinile de cautare. Nu mai conteaza atit de mult sa fii pe internet, cit sa se uite cineva la tine. Nu e de-ajuns sa ai o adresa cu nume interesant, daca nu esti indexat. Si degeaba pui pe net un maldar de informatii, daca ele vor "putrezi" in ignoranta totala a monstrilor care fac legea: CAUTATOARELE... Altavista, Yahoo, Infoseek, HotBot, pentru a nu aminti decit citeva din numele ce au devenit deja vocabular tehnic (imi amintsc de un prieten, grafician de meserie, care m-a intrebat conspirativ dupa o zi de lucru: tu ai intrat vreodata pe Yahoo? Nu pe Internet, fratilor, pe Yahoo!) s-au constituit in puncte de congruenta pe harta fluida a informatiilor. Cautatoarele au stabilit punctele de forta, au coagulat informatia in digest-uri pe care le poti interoga. Monstrul flasc, intins pe zeci de mii de kilometri de cablu, insinuat pervers in milioane de camine, are acum citeva guri prin care poate sa vorbeasca. Destul de nearticulat e drept, si de cele mai multe ori aiurea, dar, din cind in cind, le mai nimereste.

K la noi la nimeni... Sa ne intoarcem acum din virtual in real. Adica in Romania. Adica in locul in care Internetul este pentru cei mai dezghetati o cheltuiala in plus (care ar putea, cindva, sa dea niste rezultata), iar pentru cei mai putin dezghetati ceva "foarte daunator". Persoanele de fata se exclud. Nu vrem sa vorbim despre dificulatatile de infrastructura, despre dificultatile de integrare sociala, despre dificultatile de tot felul...

Vrem sa vorbim despre lucruri ceva mai interesante. In aceasta bruma de pagini si servere raspindite cu greu intr-o infrastructura penibila au inceput sa apara si la noi CAUTATOARELE. Ceea ce inseamna ca informatia pusa haotic isi cauta liniile de rezistenta. Incepe deja sa se simta lipsa de organizare si dorinta de coeziune.

Inceputul e, din punctul normal de vedere, jenant. Din punctul anormal de vedere, cel in care traim cu totii, este mai mult decit imbucurator. Adica exista ceva. Nu avem nici macar o linie T1 in Romania, dar exista adrese ca www.search.ro sau www.index.ro ... Ritmul de cumparare de nume de domenii este cam de unul pe zi (scuze daca informatiile noastre nu sint corecte), dar exista totusi entuziasti care chiar SCRIU un cautator ( www.zealsoft.ro ). Costul unei legaturi decente pentru un utilizator obisnuit e in continuare prohibitiv, dar totusi, exista ceva numit www.home.ro... Nu exista nici o inlesnire aocrdata tehnologiei IT dar exista un inceput: www.start.ro... Daca chiar credeti ca web-ul romanesc are ceva de oferit, puteti sa incercati adresele de mai sus.

Veti fi surprinsi...

Dragos Roua

dragos@roua.ro
dragos@ctn.ro
dragos@romsat.ro

inapoi

acasa

mai departe