inapoi

acasa

mai departe

Un drog numit Well (3)

banermedii.gif (2126 bytes)

Spatiul virtual: spatiul a-stigmatic

Cei din Well incercau sa gaseasca o alternativa modernei, dar tristei concluzii care postula ca apropierea fizica determina apropiere psihica. Vrem sau nu, fiecare incercam sa ne gasim prieteni in cercul destul de strins al prietenilor prietenilor prietenilor etc. sau colegilor colegilor etc: sau prietenii colegilor sau colegii prietenilor. Cam acesta este algoritmul. Factorul “intimplare”, din pacate in aceasta epoca a individualismului si concentrarii pe material si nu spre cunoasterea de sine si curiozitatea descoperii, ei bine, aceasta intimplare nu-si mai are locul decit aleator in construirea unei relatii intre indivizi.

Spatiul virtual a venit ca o schimbare a acestui model clasic de relationare. Daca in real pornesti in cunoastere de la exterior spre interior, in comunitatile virtuale marcatorii externi care te determina sa aprofundezi sau nu relatia cu o persoana , nu mai exista. Relatia se construieste exclusiv prin cuvinte.

Un anume formalism al inceputului nu-si mai are locul in spatiul din spatele ecranului. Absenta modelelor initiale de comunicare si trecerea directa la dezvaluirea de sine este provocatoare: poate determina fie un exces de sinceritate, fie construirea prin cuvinte a unor personaje complementare.

Totusi, Well-ul a rezistat acestor tendinte prin chiar libertatea de exprimare pe care a sustinut-o mereu. In viitorul articol vom intelege daca a fost doar o intimplare sau daca aceasta forma virtuala, aceasta comunitate ne-existind decit intr-un server in San Francisco si in spiritul a mii de oameni, a reusit intr-adevar sa-si anuleze clasica sa semnificatie, aceea de “potentialitate”, si, corelind-o cu cea a “umanului”, sa ii transforme, nu neaparat metaforic, sensul in cel de “real”.

inapoi

acasa

mai departe