inapoi

acasa

mai departe

Un drog numit Well (2)

banermedii.gif (2126 bytes)

Aceste lumi de inflorire a eu-lui…

Daca ar fi sa-l credem pe Ray Oldenburg, trei sunt spatiile esentiale in care ne invirtim cautindu-ne pe sine, fie in noi, fie in ceilalti: cel in care existam, cel in care muncim si cel in care vrem sa fim impreuna cu altii. Ultimele ar fi agorele vietii moderne. Ele se multiplica fie circular, pornind de la propriul nucleu – primul cerc de prieteni, fie ca forme-prelungiri ale primelor doua medii, devenind astfel potentiale inceputuri ale unui grup social si, de aici, a unei comunitati. Orice loc comun unde este permisa o conversatie se poate constitui intr-un astfel de spatiu al intilnirii cu ceilalti: un bar, un magazin, o cafenea, un restaurant.

E interesant de observat ca in aceste cadre informale, exista o tendinta puternica de egalizare a indivizilor, o egalizare sociala. Conversatia, expunerea propriilor idei, devine principalul mijloc de punere in valoare a personalitatii. Mediul capteaza implicit o anumita atmosfera, imprimata de stilul de interactionare si comunicare a grupului. Aceasta atmosfera tinde aproape intotdeauna sa fie una degajata, foarte libera, putem spune chiar ludica, contrastind si astfel echilibrind formalismul primelor doua .

Daca analizam cyberspace-ul din perspectiva lui informala, ca alt mijloc de refugiu si de destindere, ii gasim caracteristici comune cu cel de-al treilea mediu.

Pentru Rheingold, o incercare de logare in Well pentru a vedea cine mai este la acea ora in retea, ca sa hotarasti apoi daca vei ramine sau nu la discutii, pare a fi acelasi lucru, daca trecem din virtual in real, cu o privire aruncata prin usa deschisa a unei cafenele ca sa vezi daca sunt si prietenii acolo si daca vei ramine sa vorbesti cu ei.

Si totusi, exista intre cele doua spatii o diferenta fundamentala: daca in cafenea ii poti privi pe ceilalti, in Well ti-i imaginezi doar!

Si sensul relatiei se schimba: obligatia conversatiei nu mai exista, acel “idle talk”- “conversatie despre vreme” se anula din start, caci tu erai in Well pentru ca doreai sa fii acolo, doreai sa vorbesti-scrii despre tine si despre ideile tale unor oameni care doreau sa te asculte-citeasca.

inapoi

acasa

mai departe