inapoi

acasa

mai departe

Editorial : 1, 2, 3, 4, 5, 6

Editorial sentimental sau apararea unui cintec

Motto:

"Internetul schimba orice"

"Truism" sub care la 14 semptembrie, in orasul ;) New-York,
a fost lansat Oracle8i de catre Lary Elisson

Pentru un impatimit al retelei afirmatiile categorice sau profetice, cum este cea din motto, devin truisme, la fel cum pentru unuia trait de ani buni intr-o tara normala simtagma "gheata este rece" este o banalitate de aratat cu degetul, daca se poate in public, pentru a amenda provincialismul unui individ ce cade in extaz la intonarea unui acronim. Eludarea contextului, respectiv ca pot exista locuri unde cuvintul "gheata" (a se vedea limbile triburilor din jungla amazoniana) este inexistent in vocabular, poate transforma orice text intr-o secventa de propozitii de un cenusiu...stralucitor.

Adevaruri imuabile pot deveni relative sau pur si simplu minciuni, doar prin dispunerea in ambienturi ce utilizeaza alte sisteme de referinta. Patetice sau nu, truisme sau profetii, sintagmele desprinse din montura lor fireasca, fara a incerca macar sa decelezi ce e in spatele lor, revin la a insira pe o ata de proasta calitate margele. Poate fi un strigat, poate fi o uimire sau poate fi o revelatie la emotia careia cei de dincolo de traire vor fi asemenea comerciantilor de sclavi africani. Salbe de sticla colorata pentru aur si diamante. Dar nu nobila frumusete a materialelor primite ii va fi facut fericiti, ci searbadul fosnet al hirtiilor bancare.

In dimineata in care am fost invitat de Oracle Romania pentru a viziona superbul spectacol dat de Larry Ellison, nu banuiam ca voi fi atit de entuziast la plecare, desi deviza-truism cu care debuta caseta video ar fi trebuit sa-mi constientizeze participarea la un miracol. M-am bucurat, nimic mai mult, fara sa ma gindesc nici-o clipa ca este altceva decit o simpla reclama. Evident ca totul a fost conceput, pina in cele mai mici amanunte, pentru a da o dimensiune "americana" lansarii noului produs. Pina si discutia dintre Ellison si cel care a facut demonstratia a fost impecabil regizata. Dar dupa ce "luminile s-au stins", mi-am dat seama ca acest "transfer" de orientare catre Internetul-cel-de-toate-zilele a unuia dintre mamutii producatori de sotware (locul doi mondial) nu inseamna doar o simpla intarire a "credintei" ci o revolutie in conceptul de retea universala.

Privind statisticile site-urilor accesate veti observa ca numerele mari sunt detinute de jocuri si erotica. Stirile, cultura, informatia profesionala vin mai la coada. Pentru neofitul, care de-abia paseste in aceasta curte a miracolelor, impresia de haos primordial pune stapinire pe el si "navigarea" este o simpla plutire in deriva subiectelor ocazionale. O cautare se va solda in cele mai multe dintre cazuri cu pagini intregi de "gunoi" si un procent infim de informatie utila. In acest talmes-balmes Oracle vine sa contureze o posibila rigurozitate fara de care dorita Biblioteca din Alexandria ramine doar la stadiul de Mesia niciodata venit.

Internetul este nu TEOTWAWKI, ci inceputul, nu mai e doar jucaria minunata prin care ne scriem, ci asa cum spunea un poet grec "ca sentiment un cristal".

Dan Iancu

inapoi

acasa

mai departe