inapoi

acasa

mai departe

Coloana Infinetului : 1, 2, 3, 4, 5

Bombastica si lunga poveste
a candidului
Jean Francofan
si a bizarelor sale ideiDe cita vreme exista Internetul? In forma care l-a consacrat, fireste, web-ul... De patru, cinci ani? Mai putin... Era pe vremea cind Mosaic-ul se potcovea la picior cu 99 de k pe zi, si tot nu i se parea suficient, astfel incit, tot potcovindu-se s-a trezit ca-l cheama de fapt Netscape... Era pe vremea cind in Redmond nu se inventasera cuvintele site si browser, si cind undeva in Europa, un tinar domn pe nume Linus pregatea in camaruta lui de student un Unix la purtator, numit Linux...

Si tot cam pe acea vreme, cel care acum scrie aceste rinduri, incerca sa faca pe producatorul unui serial radiofonic. Ba mai mult, in singuratatea lui de editor de tronson (asa se numesc, pentru cine e intr-adevar curios, responsabilii de transe orare intr-un radio in FM), se gindea chiar sa-l scrie el insusi. Putin noroc, putina conjunctura, o oarecare bruma de instrumente narative lasate de intempestiva traversare a Facultatii de Filologie din Bucuresti, si o mare naivitate - toate acestea au dus la ceea ce s-a chemat atunci "Bombastica si lunga poveste a candidului Jean Francofan si a neimplinitului sau destin". 60 de episoade cu o durata intre 5 si 7 minute, toate derulate pe o perioada de trei luni.

Cine era Jean, de fapt? El se numea (si pentru cei care cred ca personajele de film nu mor, ci se duc intr-un spatiu al lor, in "Vesnicele plaiuri ale serialelor" unde Jean Francofan se poate intilni cu Jerry Seinfeld, si Julius Plamadeala - zis si Aragon - poate discuta relaxat cu Esmeralda, pentru aceia deci, el inca se numeste) Jean Ionescu. I se spune Jean Francofan. Nu intrebati de ce. Isi cauta destinul. Nu intrebati de ce. Are 25 de ani. Puteti sa intrebati de ce, dar nu stiu cu ce v-ati alege. Pentru inceput, vrea sa fie pilot de MIG. Pentru a salva Baraganul de la degradarea prin MIG-uri, care va sa zica sa tina MIG-ul in aer si el sa nu se mai prabuseasca in grinarul Europei. Nu poate face asta singur: are nevoie de un sfatuitor: Julius Plamadeala, zis Aragon, si de un prieten, Manuel, zis Manu marca Banu. Bineinteles, nu putea sa lipseasca si o eroina: ea se numeste Gilda, si, cel putin in primele zece episoade, este o prezenta extrem de misterioasa...

Ei, dar asta era acum, trei-patru ani... Intre timp, Netscape s-a transformat din Navigator in Communicator, si a fost vindut in nu mai putin de 2.000.000 (2 milioane) de exemplare armatei americane, in Redmond s-a inventat cuvintul browser, dar nu se stie daca face sau nu parte din sistemul de operare (apropo, care sistem de operare?), iar articolul pe care il cititi este scris folosind un editor dintr-un manager de ferestre (www.kde.org) din serverul de X pe care il foloseste sistemul de operare Linux RedHat 5.1 (www.redhat.com).

Si fie ca va vine sa credeti sau nu, Jean a supravietuit tuturor acestor schimbari: el exista in continuare, este viu si zglobiu, doar ca nu mai e pe unde hertziene.

Jean Francofan incearca sa cucereasca Net-ul... Si-a gasit un locsor destul de caldut la adresa www.roua.ro, se bazeaza pe fiabilitatea unui server de baze de date ca mSQL (www.Hughes.com.au) pentru inregistrarea utilizatorilor, si pe bunavointa celor care vor sa-si odihneasca ochiul obosit de atita surfing.

De ce un serial pe net? Pentru ca Net-ul este primul mediu de informare din lume "democratic". El apartine tuturor si nimanui. Virtual, el depaseste in audienta orice alt mijloc "traditional": TV, radio, presa. El le inglobeaza pe toate: sunet, imagine, text. Daca vrei sa-ti faci un serial, al tau, nu mai ai nevoie de producatori, de casting, de propria ta televiziune. Trebuie in schimb sa te pricepi binisor la calculatoare, sa stii ce e un server de web, o interfata cgi-bin, HTML, gif, jpeg, si asa mai departe... Si bineinteles trebuie sa-ti convingi prietenii sa te citeasca si sa ai suficienta inspiratie in fiecare zi pentru a scrie ce ti-ai propus.

Si inca ceva: daca vreti sa cititi acest serial (a carui lansare oficiala este, sau a fost, depinde cind cititi acest articol, pe 1 septembrie 1998) va trebui sa asteptati 24 de ore intre episoade. Altfel nu se poate. Acesta este principiul insusi al serialului.

Dragos Roua

dragos@roua.ro
dragos@ctn.ro
dragos@romsat.ro

inapoi

acasa

mai departe