'napoi Cuprins mai departe
inapoi acasa mai departe

Comunitati virtuale romanesti

bannermediie.GIF (1637 bytes)
bannermediie.GIF (1637 bytes)

 

1. Una dintre cele mai vechi forme de comunicare mediata de computer, intre news grupu-urile care se vanzolesc pe Web, o comunitate de o vitalitate si o longevitate remarcabile, chiar daca deseori de o brutalitate verbala greu de suportat este SCR, cronologic primul grup compact de comunicare romanesc.

2. In cazul listelor de discutii primul loc il detine Romanians, probabil cea mai veche lista de discutii, ajunsa acum la o impresionanta cifra de 900 de membri. De aici pornesc in timp alte cateva liste de discutii derivate si care, in buna masura joaca rol de grupuri profesionale, tinzand spre statutul de institutii sociale pe care poate, candva, il vor atinge. Se pot numara astfel cateva liste profesionale, orientate spre programare, spre calculatoare, spre politica (grupul care a si actionat cel mai hotarat in directia transformarii sale intr-o institutie), spre cultura, literatura, etc.

3. Ne īncearca un regret sa constatam absenta totala a unui MUD sau MUSH romānesc, dar trebuie mentionat ca acesta se construieste de cele mai multe ori īn jurul unui roman a carui atmosfera membrii grupului doresc sa o īntretina. Un astfel de roman, conationalii nostri prezenti pe Web nu par sa aiba, cel putin nu īnca. Se mai pot mentiona MUSH-urile cu finalitate profesionala, de tip conferinta on-line, dar nici fata de acestea inca vorbitorii de limba romana nu se poate spune ca au manifestat vreo inclinatie.

4. O alta comunitate romaneasca potentiala ar putea fi considerata prezenta in crestere a romanilor pe IRC-uri, dar aceasta nu se incadreaza de cele mai multe ori in definitia noastra de comunitatea vorbitoare de romana. Cu toate acestea, sub o anumita varsta mai cu seama, frecventa vorbitorilor nativi de romana este intr-o crestere cu mult mai accentuata decat cea a adultilor in celelalte medii.

5. Am adaugat si aceasta categorie ("alte feluri de chat") fiindca discutia on-line castiga teren din ce in ce mai mult si aeasta din mai multe considerente. De aceea, chair daca astfel de modalitati in care includem transmiterea in timp real a sunetului si/sau a imaginii ne sunt economic mai departate, ele nu trebuie pierdute din vedere mai ales daca tinem cont de atractia deosebita pe care o au pentru copii si adolescenti.

Ce ne-ar putea interesa īn cercetare cu privire la aceste comunitati romānesti? O lista provizorie de interese s-ar putea contura dupa cum urmeaza:

- in primul rānd cum ajung ele sa se formeze, care ar fi centrele de gravitatie in jurul carora astfel de grupuri se creeaza, fiindca nu se poate spune obligatoriu ca acolo unde avem un news group sau o lista avem in mod obligatoriu si un grup social

- ce le distinge fata de omoloagele lor: tipologia subiectelor de discutie recurente, tipologia conflictelor (flame wars).

- daca exista diferente intre un cybergrup de limba romana, unul vorbitor de alta limba si, in fine, intre un grup eterogen ai carui membri se inteleg prin intermediul englezei.

- care ar fi particularitatile de folosire a limbajului īn asemenea circumstante. O prezenta īntre scris si vorbit, mimarea oralitatii;

- care ar fi diferentele dintre vorbitorii de romana din diaspora si cei ramasi in tara, eventual educati in anii comunismului, ori postrevolutionar

- in ce masura ritualizarea este un proces cunoscut unui astfel de grup? Ce pastreaza din tezaurul anterior cyberspatiului, ce modifica, ce importa, ce se inventeaza si cum se simbolizeaza in aceste conditii

- daca exista o viata religioasa a grupului
Etc, etc.

Dupa cum se poate usor, cred, vedea, provocarea este ampla. Sa vedem in ce masura lumea stiintifica romaneasca ii va da curs si mai ales cat se va grabi.

NV

 


'napoi

Cuprins

mai departe

inapoi

acasa

mai departe