inapoi

acasa

mai departe

Editorial : 1, 2, 3, 4, 5

TEOTWAWKI

Motto: "Si avea in mina lui dreapta sapte stele, si din gura lui iesea o spada ascutita cu doua taisuri si infatisarea lui cum luceste soarele in puterea sa". Apocalipsul lui Ioan. I,16

S-ar citi: "ti-oh-taua-ki" si-mi aduce aminte de titlurile tablourilor tahitiene ale lui Gaugin. Exotic si ciudat, noul cuvant inseamna: The End Of The World As We Know It. In "Apocalipse now" a lui Francis Ford Coppola exista o scena uluitoare prin intensitate. Atacul unui sat vietnamez cu elicopterele pe Walkiriile lui Wagner. Dar scena e acuta si parca te strangi pe scaun asteptind proiectilul care-ti va exploda retina. Teotwawki e un acronim blind, lumea va muri in fata ta, va trece zambind in nefiinta si nimic nu va sari in aer vizual sau auditiv.

Putini pot gandi lumea desprinsi de capcanele rutinei. Din pleiada impresionanta de autori SF, doar o mica parte vin cu ceva nou in realitate si numai cativa, si nu in toate cartile lor, gandesc in alti termeni decit cei pe care-i intilnim zilnic. Explicatii ar fi dar nu asta este ceea ce ne intereseaza. In acest sfarsit de mileniu, mult mai putin supus decat altele miscarilor milenariste, Internetul aduce cu sine un apocalips ce se insinuaza secunda cu secunda in modul nostru de a percepe, de a gandi. Realitatea de zi cu zi, mai mult sau mai putin stresanta, nu s-a schimbat in mod esential. Nu putem spune ca e alta. In fond am marit viteza si lucram mai bine. Era calculatoarelor a fost inceputul implicarii informatiei ca o forta egala cu cea nucleara. Telecomunicatiile dau posibilitatea legaturilor din ce in ce mai multe. Internetul nu face un salt calitativ, ci schimba esential lumea.

Unele din implicatiile Internetului sub aceasta forma, inca primara, le-am discutat. Altele vor urma pe masura ce le vom cunoaste. Dar inca nu realizam cat va ramane din ceea ce stim, daca lucrurile pe care le stim nu vor fi un balast (pentru unii sunt deja), daca nu cumva educatia este cu totul si cu totul alta decat cea pe care o putem gandi acum. Efortul de vointa este colosal si nu este la indemana oricui. A sterge cu buretele este foarte dificil si chiar imposibil uneori. Imi doresc sa uit cuvinte si sa fac altele noi. Sau nu va mai fi nevoie de cuvinte? Important de stiut e doar daca sfarsitul lumii pe care il cunoastem include si sfarsitul nostru.

"Au peste dansii imparat, pe ingerul abisului, care pe ebreeste are numele Abadon, si in elineste ii spuen Perzatorul." Acesta sa fie Internetul ?

Dan Iancu

inapoi

acasa

mai departe