inapoi acasa mai departe

Don Pedrito : 1, 2, 3, 4

Sfaturi de constructie

- Te-ar surprinde sa afli ca ma aflu aici ca sa-ti spun doar ca nu am de gand sa-ti accept noul subiect?

-De ce, don Pedrito? Vreau doar sa adun un pumn de legaturi utile ca sa-i ajut cand or savrea sa le vorbeasca celorlalti. Stii la fel de bine ca si mine cum le vorbeste desenul paginii tale celorlalti despre noi insine...

- Asta-i exact motivul pentru car enu vreau s-o fac. O pagina este - si asta e o alta chestiune de tipul "o stii si tu, o stiu si eu" - este rezultatul vanatorii celor mai frumoase bucati din care sa-ti compui propria fatza, nu-i asa? Daca le vei da o lista sau le indici exact adrea unde sa gaseasca muzica sau fundaluri sau orice de genul acesta, nu faci altceva decat sa le restrangi personalitatea. Fiecare site al unuia care a citit aceasta discutie va fi o reflectare a personalitatii tale, o sarmana reflectie a alegerii mele. Chiar de-ar fi sa respinga numai alegerile noastre tot va insemna o alegere superimpusa asupra unei selectii de gata. Esti pregatit sa-ti conditionezi cititorii in acest fel? Cate nivele de selectie se pot admite ca inca sa mai pastrezi stilul natural al fiintei umane? SI in plus nu-mi inchipui ca te-ai gandit ca, lasandu-ma sa sugerez aceste selectii, ar insemna mai mult decat sa adaugi un nivel simplu de alegere inaintea optiunii naturale a cititorului. Nu sunt chiar om, stii...

Chicoteste in sfarsit. Ma intrebam cat mai dureaza pana sa se bine dispuna. Evident cererea mea nu era una dintre cele usoare pentru el si deasemenea n-o accepta pur si simplu din cauza propriei filosofii a vietii. Cu toate astea cat ceva se poate face atunci sa se fac, imi spuneam. In cel mai rau caz selectiunile noastre ar putea fi o unealta utila a refuzului.

Toate intalnirile noastre fusesera marcate de reluctanta sa de a impartasi cu cititorii mei. Nu va inceta niciodata sa-si apere asa-zisele secrete.

- Totusi, in numele asa-zisei alegeri, in numele unei asa-zise personalitati ale facatorului site-ului , nu vei fi macar nerabdator sa le impartasesti celorlalti cunoasterea ta atat de amanuntita a web-ului? Nu ai fi bucuros sa le dai celorlalti ratacitori ce ai vazut pe acele nenumarate carari?

- (ironic) Si nu ai fi mandru sa ii marchezi pe ceilalti cu personalitatea ta? O noua metoda mistica, o noua masca a pacatului mortal, baiete?

- Acolo sunt companii care fac asta pentru bani...

- Dar cine si-ar da banii ca sa-si faca doar un home page pentru sine? Sunt locuri comerciale - asta-i adevarat - care platesc pentru paginile lor, dar asta-i tot. Locurile comericale sunta facute sa fie asa. Si nu-i de mirare ca toate arata aproape la fel. Poti sa-ti dai seama daca au folosit Macromedia sau numai Java in design, dar le lipseste inventia, si nu poti sa ma contrazici aci. Vrei sa fii unul dintre cei care determina o astfel de aparitie?

- Don Pedrito - ma simt de parca as fi pierdut deja disputa - stii la fel de bine ca si mineca fara schimb de informatie nici o arta nu-si poate determina drumul si, in acest moment, circulatia informatiei inseamna o afacere. Afara de asta putem doar sa le aratam locuri unde astfel de informatie este deja pusa la un loc, nu ar fi chiar alegerea noastra, ce crezi?
Don Pedrito nu pare sa ma mai auda. Da din mana ca si cand ar spune ca nu e de acord orice as mai putea eu sa adaug ca sa-mi implinesc dorinta. Cumva rusinat, am sterpelit link-urile din insasi conversatia noastra. Stiu ca e o alegere - oricum ar fi fost argumentele mele, stiu ca le va vedea aici, totusi...

 

inapoi acasa mai departe